Boezemfibrilleren
Behandeling en begeleiding hartritmestoornis
Cardiologie
U bent door uw arts doorverwezen naar de polikliniek cardiologie in verband met boezemfibrilleren. Op de polikliniek wordt uw hartritmestoornis behandeld en begeleid.
Behandeling van boezemfibrilleren is belangrijk
Boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd, is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. In principe is boezemfibrilleren ongevaarlijk wanneer de juiste behandeling wordt ingezet. De symptomen (hartkloppingen, een naar gevoel op de borst, duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid) kunnen wel erg vervelend zijn.
Boezemfibrilleren kan complicaties veroorzaken, zoals bloedstolselvorming in het hart. Dit geeft kans op een beroerte als de bloedstolsels door de bloedstroom worden meegenomen naar de hersenen. Daarnaast kan de pompfunctie van het hart verminderen als de hartslag te snel is.
Behandeling van boezemfibrilleren is belangrijk om uw kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties te voorkomen. In de folder: Boezemfibrilleren en op de websites www.hartstichting.nl en www.thuisarts.nl/atriumfibrilleren vindt u hierover meer informatie.
Behandelteam boezemfibrilleren
Het behandelteam boezemfibrilleren van de poli cardiologie bestaat uit een cardioloog en een physician assistant (PA).
Physician assistant
De physician assistant (PA) neemt taken over van de medisch specialist, zoals het lichamelijk onderzoek, het in kaart brengen van klachten (anamnese), de diagnose en de behandeling van veelvoorkomende (chronische) ziekten. PA's kunnen ook medische ingrepen verrichten of als zaalarts werken. De PA heeft een brede medische masteropleiding gevolgd en werkt nauw samen met de cardioloog.
Stap voor stap ziet het zorgproces er als volgt uit:
- Afspraakbrief
Nadat u door uw arts bent verwezen naar de polikliniek cardiologie krijgt u een e-mail of een brief thuisgestuurd. Hierin staat de datum, tijd en locatie van uw afspraak met de PA. U ontvangt daarbij ook folders over boezemfibrilleren. - Gesprek met de PA
De PA geeft u informatie over boezemfibrilleren en stelt u een aantal vragen over uw klachten en gezondheidstoestand. Zij verwerkt uw antwoorden in uw medisch dossier. Daarnaast vindt een kort lichamelijk onderzoek plaats. Hierbij worden uw hart en longen beluisterd en uw lengte, gewicht en bloeddruk gemeten. Meestal wordt ook een hartfilmpje (elektrocardiogram, ECG) gemaakt. Het gesprek met de PA is meestal éénmalig en duurt ongeveer 45 minuten. Het advies is om uw partner of een naaste mee te nemen naar dit gesprek.
Aan de hand van deze gegevens bepaalt de PA welke onderzoeken er verder nodig zijn. De afspraken worden voor u ingepland. Na de onderzoeken krijgt u een afspraak bij de cardioloog voor de uitslagen. - Aanvullende onderzoeken
Aanvullende onderzoeken kunnen zijn:- Bloedafname
- Een hartecho (echocardiogram)
- Een fietstest (inspanningstest of ergometrie)
- Een 24-uursregistratie van uw hartritme in de thuissituatie (zie folder: holteronderzoek)
- Uitslagen
De PA of de cardioloog bespreekt de uitslagen van de onderzoeken en de diagnose met u. Afhankelijk van de uitslagen en de diagnose krijgt u een behandeladvies. - Vervolgafspraken
Uw vervolgafspraken vinden plaats bij de PA of de cardioloog. Afhankelijk van de uitslagen en de diagnose bepaalt de cardioloog wanneer de vervolgafspraken moeten plaatsvinden. - Huisarts
Indien een stabiele situatie is ontstaan zijn vervolgafspraken bij de PA of cardioloog niet meer nodig. U wordt dan terug verwezen naar de huisarts, die vervolgens de periodieke controles overneemt. Bij nieuwe klachten kan de huisarts u weer verwijzen naar de poli cardiologie.
Zorgproces
Een overzicht hoe uw zorgproces er ongeveer uit kan zien.
Week 0 | De arts verwijst u naar de polikliniek cardiologie voor het spreekuur boezemfibrilleren. |
Week 1 | U ontvangt een afspraakbrief (datum, tijd, en locatie van afspraak met de PA). |
Week 1 – 2 | U heeft een afspraak met de PA op de polikliniek cardiologie. |
Week 2 – 3 | Indien nodig worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd. |
Week 2 – 4 | De PA/cardioloog bespreekt de uitslagen en diagnose met u. |
De PA/cardioloog bepaalt de vervolgafspraken. | |
Indien een stabiele situatie is ontstaan verwijst de cardioloog u terug naar de huisarts. |
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of bent u om wat voor reden dan ook verhinderd, neem dan contact op met de poli cardiologie.
Poli cardiologie:
0495 - 57 22 80
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 11:30 uur
14:00 - 16:00 uur
Bel in acute situaties altijd uw huisarts of 112.
Deze folder is opgesteld door het Netwerk Boezemfibrilleren, een samenwerkingsverband tussen SJG Weert, Máxima medisch centrum, Catharina Ziekenhuis, Anna Ziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis.