AYA-zorg: voor jongvolwassenen met kanker


AYA (adolescents & young adults)-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. Als AYA sta je in de bloei van je leven. Na de diagnose loop je mogelijk tegen zaken aan als het afmaken van je studie, of onzekerheden rondom een kinderwens. In SJG Weert bieden we daarbij extra ondersteuning.

De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen veelal een uitzondering vormen in de wachtkamer. AYA’s zijn de kinderafdeling ontgroeid en komen terecht tussen medepatiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich anders gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. De medische behandeling dient daarop afgestemd te worden. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze specifieke zorgbehoeften.

Al je vragen

Ons AYA-team is er voor alle leeftijdsspecifieke vragen die (in)direct met je ziekte te maken hebben. Denk aan studie, je (eerste) baan, het afsluiten van een hypotheek, relaties of het stichten van een gezin. Op de website van AYA vind je een vragenlijst die kan helpen als houvast en om je gedachten te ordenen.

 AYA-Zorgnetwerk_AYA-bollenfiguur_feb2022_NL.png

 

Het AYA-team

Het AYA-team van SJG Weert bestaat uit zorgverleners die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd. In het team zijn alle benodigde disciplines vertegenwoordigd: medisch en verpleegkundig specialisten, casemanager en psychosociale hulpverleners. Je behandelaar of verpleegkundig specialist kan je in contact brengen met de personen die jou het beste kunnen helpen met de vragen die je hebt.

AYA-team-SJG-Weert_fotograaf-Franco-Gori_web.jpg

  • Avalon de Graaf (hematoloog)
  • Sandra Janssen-Engelen (verpleegkundig specialist oncologie)
  • Natascha Peters (internist-oncoloog)
  • Carin Jacobs (maatschappelijk werker)
  • Marly van Cranenbroek (verpleegkundig specialist in opleiding)
  • Sabine van Elst (psycholoog, niet op de foto)

AYA Zorgnetwerk

SJG Weert werkt voor de AYA-zorg samen met MUMC+ en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. Dit gebeurt vanuit het principe: ‘Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.

Contact

Ons AYA-team is bereikbaar via ayazorg@sjgweert.nl

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op: www.ayazorgnetwerk.nl 

Lotgenotencontact
Voor gezellige, uitdagende en informatieve lotgenotenactiviteiten kun je terecht bij Stichting Jongeren en Kanker

AYA-Zorgnetwerk_logo_mei2020.png

Nieuws

oncozon.jpg

SJG Weert is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van 9 ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Uniek is dat alle instellingen hebben vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk, dus dat hij bij OncoZON overal in goede handen is.

OncoZON