Gynaecologie en verloskunde

De afdeling gynaecologie en verloskunde houdt zich bezig met klachten en aandoeningen die specifiek zijn voor de vrouw. Daaronder valt het begeleiden van aanstaande moeders tijdens hun zwangerschap en bevalling als dat nodig is of vóór de zwangerschap als zwanger worden niet vanzelf gaat. Maar ook voor problemen en vragen die niet direct met zwangerschap te maken hebben, kunnen vrouwen een bezoek brengen aan de gynaecoloog. Denk daarbij o.a. aan menstruatie- en overgangsklachten, incontinentie, kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen, oplossingen voor anticonceptie en seksuologische problemen.

Zwangerschap en bevallen
Het krijgen van een (eerste) kindje is heel bijzonder, maar vaak ook heel spannend. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op een eventuele bevalling in het ziekenhuis organiseren wij regelmatig informatiebijeenkomsten over zwangerschap en bevallen. Houd de agenda in de gaten voor de eerstvolgende bijeenkomst.  Ook op de website 'Zwanger in Weert' vindt u informatie die interessant is voor zwangeren en kraamvrouwen in de regio.

Zwangerschapsecho’s
In SJG Weert kunt u terecht voor alle zwangerschapsecho’s. Op de echokamer verrichten onze echoscopistes termijnecho’s, 20 wekenecho’s (SEO) en groeiecho’s, dopplerecho’s en echo's voor placentalokalisatie. Vanaf 1 september 2021 kunt u bij ons terecht voor de 13 wekenecho oftewel het eerste trimester SEO. Voor meer informatie over dit nieuwe onderzoek kunt u terecht op de website van het RIVM.

Een termijnecho moet tussen 10 en 12 weken zwangerschap gepland worden. De 13 wekenecho vindt plaats tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen en de 20 wekenecho wordt bij voorkeur al bij 19 weken verricht. Plan dus tijdig uw afspraken voor deze echo’s via de polikliniek gynaecologie.

Prenatale screening: onderzoek van het ongeboren kind
Tijdens de zwangerschap kunt u kiezen voor een aantal onderzoeken. Uw verloskundige vertelt u hier meer over. U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt. Meer informatie over prenatale screening vindt u op de website van het RIVM.

3D/4D-Pretecho
Als aanstaande moeder voelt u dat er veel in uw buik gebeurt. De baby trappelt en draait. Nieuwsgierig naar hoe dat eruit ziet? In SJG Weert kunt u via een 3D/4D-pretecho mooie, gedetailleerde, bewegende beelden van de baby in uw buik laten maken.

Menopauze
Alle vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met overgangsklachten. Naast een algemeen spreekuur is er voor deze vrouwen ook een speciaal menopauzespreekuur. Bij dit spreekuur zijn, naast de gynaecoloog, ook twee speciaal opgeleide verpleegkundigen betrokken. Zij luisteren naar uw klachten en stellen samen een behandelplan op om de klachten te verminderen of zelfs te doen verdwijnen.

Vulvapoli
Vaginale klachten, jeuk, irritaties en pijn; veel vrouwen hebben er last van, weinig vrouwen nemen de stap om een bezoek te brengen aan een arts. De vrouwen die het wel doen, zijn achteraf opgelucht en vaak klachtenvrij. Daarom heeft SJG Weert een speciale Vulvapoli. Tijdens het spreekuur kijken een dermatoloog en een gynaecoloog samen naar de klachten. Dat zorgt niet alleen voor een snellere diagnose, maar het voorkomt ook dat u twee verschillende afspraken moet maken.

Bevallen in SJG Weert 

Wist u dat?

  • Jaarlijks zien in SJG Weert tussen de 700 en 800 kinderen het levenslicht.
  • De meeste baby’s komen op de natuurlijke weg, via een vaginale bevalling, ter wereld.
  • Ongeveer een kwart van de geboortes verloopt via een keizersnede (sectio); meestal gepland, soms met een spoedingreep.
  • U kunt ook in ons ziekenhuis bevallen zonder medische aanleiding, met je eigen verloskundige. Dit noemen we een ‘bevalling op de open verloskamer’ of ‘verplaatste thuisbevalling’.
  • SJG Weert heeft vier verloskamers, waar aanstaande moeders onder begeleiding van hun eigen verloskundige of van de klinisch verloskundige of gynaecoloog kunnen bevallen.
  • Als één van de weinige ziekenhuizen van Nederland bieden we een 'walking epidural' ofwel een ruggenprik light aan. Hiermee kun je zelfstandig blijven lopen en naar het toilet.
  • Als een baby in stuit ligt, kan de gynaecoloog samen met uw verloskundige proberen hem/haar te draaien naar een hoofdligging via een uitwendige versie. Dankzij de goede samenwerking lukt dit ons relatief vaak, afgelopen jaar in 65% van de gevallen! 
  • Het is in ons ziekenhuis ook mogelijk om in bad te bevallen.

Een medische indicatie
Een bevalling in het ziekenhuis kan op medische indicatie nodig zijn. In die gevallen dat de gezondheid van de zwangere vrouw en/of het kind extra medisch toezicht vraagt, wordt de bevalling geleid door een klinisch verloskundige van SJG Weert. Bijzonder is dat ook de eigen verloskundige hierbij gewoon aanwezig kan zijn. Verder is het zo dat er rond alle bevallingen in het ziekenhuis 24 uur per dag een gynaecoloog stand-by staat om de medische begeleiding indien nodig direct over te nemen. Datzelfde geldt voor de kinderarts.

Keizersnede
Bij een geplande keizersnede kan de aanstaande moeder kiezen voor een ‘gentle sectio’ (een vriendelijke keizersnede) waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. Hierbij is alles erop gericht om het kind en zijn ouders zo min mogelijk van elkaar te scheiden en zoveel mogelijk comfort te bieden. 

Contact

Route:
2E

Telefoon:
0495 - 57 23 70

Heeft u een vraag die niet medisch urgent is, dan kunt u deze ook stellen via de BeterDichtbij app als u hiervoor bent uitgenodigd. Nog niet uitgenodigd? Vraag ernaar bij uw specialist of de polikliniek-assistente.

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 17:00 uur
Dinsdag:
08:30 - 20:00 uur

Buitenpoli
Onze gynaecologen houden ook wekelijks spreekuur op de volgende locaties:

Informatiebijeenkomsten:
Agenda

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht

Bekijk in de video hieronder hoe de verloskamer
en het Vrouw-Moeder-Kind centrum eruitziet.

Bevallen in het ziekenhuis

Het ziekenhuis organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten voor vrouwen die gaan bevallen en hun partners. Hier vindt u de presentatie die tijdens deze bijeenkomst wordt gegeven.

presentatie

Nieuws

Borstvoedingcafé

Het Borstvoedingcafé in Weert is een ontmoetingsplek waar moeders die borstvoeding geven, ervaringen uitwisselen. Ook aanstaande moeders kunnen zich bij het Borstvoedingcafé alvast oriënteren op de borstvoedingsperiode.

Het Borstvoedingcafé is een initiatief van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, Borstvoedingorganisatie La Leche League, Zin Kraamzorg, vrijgevestigd lactatiekundige Marijke Frings en lactatiekundige Willy Gielen van SJG Weert. Beide lactatiekundigen zijn in het bezit van het internationaal certificaat IBCLC (Gecertificeerd door International Board Certified Lactation Consultant).

De bijeenkomsten zijn kosteloos en vrij toegankelijk. Ze vinden plaats op de eerste woensdag van de maand van 10:00 - 12:00 uur in het restaurant van Intratuin, Roermondseweg 147, 6004 PC in Weert.  Gastvrouw is Selva Wilbers, vrijwilligster van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN). Tijdens deze ochtend is altijd een deskundige aanwezig die goede informatie, tips en adviezen over borstvoeding kan geven.

Meer informatie over het borstvoedingcafé zie: www.borstvoeding.nl

oncozon.jpg

SJG Weert is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van 9 ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Uniek is dat alle instellingen hebben vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk, dus dat hij bij OncoZON overal in goede handen is.

OncoZON