Gynaecologie en verloskunde

De afdeling gynaecologie en verloskunde is gericht op klachten en aandoeningen die specifiek zijn voor de vrouw. Daaronder valt het begeleiden van aanstaande moeders tijdens hun zwangerschap en bevalling, of vóór de zwangerschap als zwanger worden niet vanzelf gaat. Maar ook voor problemen en vragen die niet direct met zwangerschap te maken hebben. Denk daarbij o.a. aan menstruatie- en overgangsklachten, incontinentie, kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen, oplossingen voor anticonceptie en seksuologische problemen.

Zwangerschap en bevallen

Het krijgen van een (eerste) kindje is heel bijzonder, maar vaak ook spannend. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op een eventuele bevalling in het ziekenhuis organiseren wij regelmatig informatiebijeenkomsten over zwangerschap en bevallen. Houd de agenda in de gaten voor de eerstvolgende bijeenkomst. Meer informatie over bevallen en de mogelijkheden in ons ziekenhuis:

Bevallen in SJG Weert

Zwangerschapsecho’s
In SJG Weert kunt u terecht voor alle zwangerschapsecho’s. Op de echokamer verrichten onze echoscopisten termijnecho’s, 13-wekenecho (eerste trimester SEO), 20 wekenecho’s (SEO) en groeiecho’s, dopplerecho’s en echo's voor placentalokalisatie. 

Een termijnecho moet tussen 10 en 12 weken zwangerschap gepland worden. De 13 wekenecho vindt plaats tussen de 12 weken + 3 dagen en 14 weken + 3 dagen. De 20 wekenecho wordt bij voorkeur al bij 19 weken verricht. Plan dus tijdig uw afspraken voor deze echo’s via de polikliniek gynaecologie. 

Prenatale screening: onderzoek van het ongeboren kind
Tijdens de zwangerschap kunt u kiezen voor een aantal onderzoeken. Uw verloskundige vertelt u hier meer over. U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt. Meer informatie over prenatale screening vindt u op de website van het RIVM.

Menopauze

Alle vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met overgangsklachten. Naast een algemeen spreekuur is er voor deze vrouwen ook een speciaal menopauzespreekuur. Bij dit spreekuur zijn, naast de gynaecoloog, ook twee speciaal opgeleide verpleegkundigen betrokken. Zij luisteren naar uw klachten en stellen samen een behandelplan op om de klachten te verminderen of zelfs te doen verdwijnen.

Vulvapoli

Vaginale klachten, jeuk, irritaties en pijn; veel vrouwen hebben er last van, weinig vrouwen nemen de stap om een bezoek te brengen aan een arts. De vrouwen die het wel doen, zijn achteraf opgelucht en vaak klachtenvrij. Daarom heeft SJG Weert een speciale vulvapoli. Tijdens het spreekuur kijken een dermatoloog en een gynaecoloog samen naar de klachten. Dat zorgt niet alleen voor een snellere diagnose, maar het voorkomt ook dat u twee verschillende afspraken moet maken.

Bevallen in SJG Weert 

Wist u dat?

  • Jaarlijks zien in SJG Weert tussen de 700 en 800 kinderen het levenslicht.
  • De meeste baby’s komen op de natuurlijke weg, via een vaginale bevalling, ter wereld.
  • Ongeveer een kwart van de geboortes verloopt via een keizersnede (sectio); meestal gepland, soms met een spoedingreep.
  • U kunt ook in ons ziekenhuis bevallen zonder medische aanleiding, met je eigen verloskundige. Dit noemen we een ‘bevalling op de open verloskamer’ of ‘verplaatste thuisbevalling’.
  • Als één van de weinige ziekenhuizen van Nederland bieden we een 'walking epidural' ofwel een ruggenprik light aan. Hiermee kun je zelfstandig blijven lopen en naar het toilet.
  • SJG Weert heeft vier verloskamers, waar aanstaande moeders onder begeleiding van hun eigen verloskundige of van de 2e lijns verloskundige of gynaecoloog kunnen bevallen.
  • Als een baby in stuit ligt, kan de gynaecoloog samen met uw verloskundige proberen hem/haar te draaien naar een hoofdligging via een uitwendige versie. Dankzij de goede samenwerking lukt dit ons relatief vaak, afgelopen jaar in 65% van de gevallen! 
  • Het is in ons ziekenhuis ook mogelijk om in bad te bevallen. 

Contact

Route:
2E

Telefonische bereikbaarheid: 
Maandag t/m vrijdag: 08:30 - 16:30 uur
0495 - 57 23 70

Heeft u een vraag die niet medisch urgent is, dan kunt u deze ook stellen via de BeterDichtbij app als u hiervoor bent uitgenodigd. Nog niet uitgenodigd? Vraag ernaar bij uw specialist of de polikliniek-assistente.

Buitenpoli
Er zijn ook spreekuren op de volgende locaties buiten het ziekenhuis:

Informatiebijeenkomsten:
Agenda

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht

Onze gynaecologen

Bevallen in het ziekenhuis

Het ziekenhuis organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten voor vrouwen die gaan bevallen en hun partners. U kunt zich hiervoor aanmelden via de agenda.

Agenda

Nieuws

oncozon.jpg

SJG Weert is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van 9 ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Uniek is dat alle instellingen hebben vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk, dus dat hij bij OncoZON overal in goede handen is.

OncoZON