Dankzij de ruggenprik ‘light’ of ‘walking epidural’ zijn zwangere vrouwen tijdens hun bevalling in SJG Weert niet gebonden aan hun bed. Zij kunnen nog gewoon zelfstandig naar het toilet of even de benen strekken in de verloskamer. Het comfort voor vrouwen tijdens de bevalling neemt hiermee aanzienlijk toe.
Tijdens de bevalling kiezen veel vrouwen voor een ruggenprik als pijnbehandeling. De medicijnen worden via een spuit en een dun slangetje ingebracht in de rug. Voor een goede pijnstilling en minimale bijwerkingen, is de toediening van een zo laag mogelijke concentratie. Je voelt hierdoor geen pijn meer, aangezien je been- en bekkenspieren zijn verdoofd. Dit houdt in dat je motorisch uitgeschakeld bent en niet uit bed kunt. Vrouwen met een ruggenprik krijgen daarnaast ook een blaaskatheter, omdat het gevoel van een volle blaas de hersenen niet meer bereikt.
Ruggenprik light
Een ‘ruggenprik light’, ook wel walking epidural genoemd, biedt voor velen een uitkomst. Je krijgt dezelfde medicatie als bij een gewone ruggenprik, maar in een lichtere concentratie. Je voelt hierdoor wel nog de druk van de weeën en merkt het als de persweeën beginnen. Het positieve aan deze ruggenprik is dat je de mogelijkheid hebt om te bewegen, zowel tijdens de weeën als tijdens het persen.
”Pijn goed te verdragen”
De ervaringen van vrouwen zijn positief, ook al is de walking epidural niet voor iedereen een geschikt alternatief. De bevalling mag nog niet in een vergevorderd stadium zijn en ook de weeën mogen niet te hevig zijn. Daarnaast vindt natuurlijk niet iedereen het nodig of prettig om tijdens de bevalling op de been te blijven. De verloskundige of gynaecoloog kan adviseren over de mogelijkheden voor pijnstilling.