Haarnestcyste behandeld onder lokale verdoving

10 januari 2024

De veelvoorkomende aandoening sinus pilonidalis (haarnestcyste in de bilnaad) kan in SJG Weert sinds kort behandeld worden onder lokale verdoving. Dit zorgt voor een sneller herstel en laagdrempelige behandeling.

Sinds een aantal jaar is het in SJG Weert mogelijk om een sinus pilonidalis met lasertechniek te behandelen. Hierbij wordt de holte in de bilnaad door middel van warmte dichtgemaakt, in plaats van een open wond te maken. “Nu hebben we ook de mogelijkheid om de laserbehandeling onder lokale verdoving uit te voeren. Dit bespaart patiënten een ruggenprik of narcose. In plaats van een dagopname kunnen patiënten direct na de behandeling alweer naar huis”, vertelt chirurg Deborah van Dijk.

De voordelen van lasertechniek zijn groot: de behandeling is vrijwel pijnloos, de wond veel kleiner en het genezingsproces vele malen korter. Dit terwijl de behandelresultaten hetzelfde zijn. “We zijn blij om de laserbehandeling nu in combinatie met de lokale verdoving aan te kunnen bieden. Hiermee wordt behandeling en herstel op deze vervelende plek wat makkelijker. Uiteraard blijft het afhankelijk van iemands wensen en situatie mogelijk om een andere behandel- of verdovingsvorm te kiezen.”

Over de haarnestcyste

Het zijn vooral jonge mannen met een zittend beroep en flinke beharing die te maken krijgen met een haarnestcyste, ook wel sinus pilonidalis genoemd. Bij de aandoening is er sprake van een holte onder de huid, die aan de buitenkant zichtbaar is als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de cyste kan makkelijk een (chronische) ontsteking ontstaan, waarbij een abces gevormd wordt.

Lees meer over de voordelen van (laser)behandeling van deze aandoening.

Haarnestcyste behandeld onder lokale verdoving