Haarnestcyste

Sinus pilonidalis

Chirurgie

 

Wat is een haarnestcyste?

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) zit meestal in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren die door de huid heen geprikt zijn, waarna de open verbinding is ontstaan. Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. Waarom de haarnestcyste bij de ene persoon wel en bij de andere niet ontstaat, is niet duidelijk. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening meestal niet meer voor.

De behandelingsmogelijkheden

Wanneer de haarnestcyste rustig is en er (bijna) geen klachten zijn, kan meestal met regelmatig ontharen en goede hygiëne het gebied rustig gehouden worden. Bij aanhoudende klachten en bij ernstige ontsteking kan worden besloten tot een operatie.

Wanneer de haarnestcyste ontstoken is (als er roodheid en/of pusuitvloed is) zal de cyste open gemaakt worden. De druk is er dan vanaf en de pijn vermindert. De wond word open gelaten en gespoeld. Als de haarnestcycste tot rust gekomen is, volgt 1 van de volgende behandelingen. 

Excisie (wegsnijden)

De operatie kan plaatsvinden onder algehele anesthesie (narcose) of ruggenprik, (eventueel met roesje). Meestal wordt de ingreep in dagbehandeling gedaan, soms is een opname van enkele dagen verstandiger. Bij de operatie wordt de haarnestcyste verwijderd door de holte helemaal weg te halen. De operatie duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Afhankelijk van de grootte van de cyste en de mate van ontsteking wordt besloten hoe de operatiewond wordt verzorgd. Deze kan gesloten worden of  geheel of gedeeltelijk open worden gelaten.

Laserbehandeling

Met een laserbehandeling worden de gaatjes in de bilnaad iets groter gemaakt. Daarna wordt de holte uitgekrabd en schoongespoeld. Vervolgens wordt het weefsel met laser dichtgeschroeid. Dit wordt tijdens de ingreep nogmaals herhaald. 

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie. Omdat de wond vaak wordt opengelaten, kan die wat bloederig nalekken. Als u meerdere keren per dag het verband moet verschonen, neem dan contact op met het ziekenhuis. Als de wond open wordt gelaten komen wondinfecties niet of nauwelijks voor. Wel kan de wondgenezing dan traag verlopen door de vorming van 'wild vlees'.

Na de operatie

Door de plaats van de wond kunt u de eerste dagen na de operatie problemen verwachten, zoals pijnklachten bij zitten en op de rug liggen. Milde pijnstillers, bijvoorbeeld paracetamol, kunnen de pijn verlichten. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Het is verstandig om voor de ingreep deze pijnstillers in huis te hebben.

De nabehandeling

Bij een open wond wordt de wond verzorgd door de (wijk)verpleegkundige. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

Bij een gesloten wond mag u zelf de dag na de operatie de wond onder de douche uitspoelen, waarna u de wond met een gaasje kunt droogdeppen. Vervolgens bedekt u de wond met gazen en plakt deze met pleisters vast De verpleegkundige geeft u hierover uitleg. Als u naar huis gaat krijgt u een recept mee voor aanschaf van verbandmiddelen.

Na een laserbehandeling moet u de wondjes open houden met een wattenstaafje. Afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht, duurt dit een week of iets langer. Daarna groeit de wond vrij snel dicht. 

Weer thuis

  • U krijgt een afspraak mee voor poliklinische controle. Wanneer speciale thuishulp (gezinszorg of wijkverpleging) nodig is wordt die vanuit het ziekenhuis geregeld.
  • Als de wond gehecht is, zit er behoorlijk spanning op de wondranden. Luister de eerste weken na de operatie goed naar uw lichaam. U voelt zelf wat u wel of niet kunt. Is de wond open gelaten, dan is er minder huidspanning en is lichamelijke inspanning minder bezwaarlijk.
  • In alle gevallen is zwemmen en baden af te raden in verband met mogelijk infectiegevaar. Douchen is wel toegestaan.
  • Het is belangrijk om in het vervolg het gebied te blijven ontharen en te zorgen voor goede hygiëne. Hiermee kunt u herhaling voorkomen.
PDF
Stel PDF samen

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 - 16:30 uur.

Poli chirurgie:
0495 - 57 22 70