Laserbehandeling bij haarnestcyste voorkomt open wond

24 maart 2022

De veelvoorkomende aandoening sinus pilonidalis (haarnestcyste in de bilnaad) wordt in SJG Weert sinds enige tijd behandeld met een laser. De voordelen daarvan zijn groot, vertelt chirurg Tanja Lettinga.

“Een haarnestcyste moet je in principe altijd behandelen; de aandoening keert anders telkens weer terug. Vroeger hadden we alleen de optie om de holte bij een haarnestcyste in zijn geheel weg te snijden. Dat laat een grote wond achter, die maar moeilijk geneest door de lastige plek. Het genezingsproces duurt vaak weken tot maanden. Met lasertechniek kunnen we de holte door middel van warmte als het ware dichtschroeien. Daardoor hoeven we geen wonden te maken. En dat betekent een minder ingrijpende behandeling, waardoor er minder vaak thuiszorg nodig is en het herstel vlotter gaat. Het betreft met name jonge mensen die deze aandoening krijgen. Zij hebben dankzij de laserbehandeling minder veel en minder lang last en kunnen weer sneller naar school of werk.”

Over de haarnestcyste
Het zijn vooral jonge mannen met een zittend beroep en flinke beharing die te maken krijgen met een haarnestcyste, ook wel sinus pilonidalis genoemd. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 8.000 operaties voor uitgevoerd. Bij de aandoening is er sprake van een holte onder de huid, die aan de buitenkant zichtbaar is als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de cyste kan makkelijk een (chronische) ontsteking ontstaan, waarbij een abces gevormd wordt. Dat kan heel vervelende klachten opleveren. Zo kan er pus of vocht uit de haarnestcyste komen dat vlekken maakt in het ondergoed en kan een haarnestcyste pijn veroorzaken in het stuitje, vooral bij zitten en bukken.


Gezondheidskrant SJG Weert - april 2022 - nummer 1 - pagina 11

Laserbehandeling bij haarnestcyste voorkomt open wond