Cor Meijer onderging zijn darmkankeroperatie met vertrouwen

15 november 2023

Met ruim 90 jaar op de teller bleef Cor Meijer uiterst kalm toen hij hoorde dat hij darmkanker had. Het leven had hem al zoveel moois gebracht. De vitale Weertenaar ging eind 2022 fit en vol vertrouwen de operatie in en herstelde wonderbaarlijk snel. Mede dankzij het speciale trainingsprogramma waarmee SJG Weert, patiënten met kanker voorbereidt op hun emotionele ingreep.

Zijn zelfstandigheid is zijn grootste goed. Cor Meijer mag dan 92 zijn, hij heeft het heft stevig in eigen hand. In zijn aanleunwoning bij verpleeghuis Ververshof, midden in de stad met uitzicht op de Kasteelsingel, is hij de koning te rijk. De geboren Rotterdammer doet zelf zijn boodschappen en kiest er bewust voor om elke middag beneden in het restaurant te eten. Zo brengt hij structuur in zijn leven en komt hij tussen de mensen. Aan hobby’s geen gebrek. Cor maakt legpuzzels, breit mutsen, knutselt miniatuur bouwdoosjes en volgt het nieuws op zijn iPad. Daarnaast geniet hij van zijn (achter)kleinkinderen en wandelt hij dagelijks door de stad. Menig pensionado schiet in de stress van zo’n druk programma.

Ontspanning in de sportzaal
Een jaar geleden werd zijn gevoel van vrijheid plotseling bedreigd. Wat begon als een onschuldige blaasontsteking bleek uiteindelijk darmkanker te zijn. Gelukkig zonder verdere uitzaaiingen. Cor liet het vonnis gelaten over zich heen komen. Hij had een rijk en gezond leven achter de rug en om eerlijk te zijn voelde het leven ook niet meer helemaal compleet. In 2019 moest hij zijn vrouw Leny afgeven met wie hij ruim zeventig jaar lief en leed deelde en voor wie hij tot het laatst zorgde.

Na een intensieve periode van rouw besloot Cor er maar weer het beste van te maken. “Omdat ik de negentig was gepasseerd, wilde chirurg Jeroen van Essen me voor de operatie natuurlijk wel even zien om te beoordelen of ik fit genoeg was. Dat was geen probleem. Op advies van de sportarts heb ik eerst een paar maanden gesport. Lopen, fietsen, krachtoefeningen, twee keer in de week een uur, onder begeleiding van de fysiotherapeut en afgestemd op mijn niveau. Ook dat ging prima. Als ze me vroegen iets tien keer te doen, deed ik het twintig keer. Het was helemaal niet vervelend, we hebben samen juist heel veel gelachen.”

Fit blijven
Dat hij aan de operatie noodgedwongen een stoma heeft overgehouden, deert hem niet. “Wat moet, dat moet. De stoma zorgt er juist voor dat ik mijn vrijheid en zelfstandigheid behoud. Nadat stomaverpleegkundige Kim de Kleijn me uitlegde hoe ik het moest verschonen, zei ik: ‘De volgende keer doe ik het zelf.’ Inmiddels kan ik het net zo goed als zij.” Met grote tevredenheid kijkt Cor terug op de zorg en begeleiding in SJG Weert. “Mij hoor je niet klagen. Het zijn stuk voor stuk toppers. Kundig en vriendelijk. En dankzij de casemanager darmkanker was ook op de achtergrond alles perfect geregeld.”

Het medische boek is inmiddels gesloten. Sinds zijn ontslag uit het ziekenhuis maakt Cor elke dag trouw zijn ronde door de stad. Over de singel of langs het water tussen de stadsbrug en de Biesterbrug. Hij wandelt niet op medisch advies, maar omdat hij dat zelf graag wil. “Zolang ik fit ben, kan ik zelfstandig mijn leven leiden. Dat is voor mij het allerbelangrijkste.”


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2023 - nummer 2 - pagina 7

Cor Meijer onderging zijn darmkankeroperatie met vertrouwen