PDF
Stel PDF samen

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling

Clavicula fractuur

Vrouw – Moeder - Kind centrum 
(VMK)

Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen gebroken (clavicula fractuur). In deze folder leest u waar u op moet letten tot de breuk is genezen.

Gebroken sleutelbeen

Onze botten zijn bedekt met een laag bindweefsel, het botvlies. Als het sleutelbeen tijdens de bevalling gebroken is, is het botvlies vaak nog heel. Hierdoor blijven de botdelen tegen elkaar liggen. Door deze breuk kan de baby pijn hebben en een armpje minder gebruiken. Vaak draait hij zijn hoofd naar de gezonde schouder. Na een week ontstaat een bobbel op de plaats van de breuk, dit geeft aan dat de botdelen vanzelf weer aan elkaar groeien.

Waar kunt u op letten?
Om de breuk te laten herstellen is het belangrijk dat u de arm van de baby de eerste 2 weken voldoende rust geeft. Ook moet u in deze periode voorzichtig zijn met het vasthouden en verzorgen van uw baby zodat u hem niet onnodig pijn doet. De fysiotherapeut in het ziekenhuis laat u zien hoe u uw baby het best kunt verzorgen en zijn armpje daarbij kunt beschermen.

Wees niet bang om de arm aan te raken!
Raak de arm regelmatig aan en streel de arm. Zo wordt uw baby zich meer bewust van zijn arm. Hierdoor zal hij hem op den duur beter gebruiken.

Houdingen

Wat is een goede houding van de arm?
Zorg ervoor dat de arm van de baby dicht bij het lichaam blijft. Dit kunt u doen door het armpje op de borst van de baby te leggen met het handje bij zijn mond. Het voordeel van deze houding is dat uw baby zijn eigen gezicht kan voelen en ook op zijn vingertjes kan sabbelen.

gebrokensleutelbeenzuigeling.jpg

Het is prettig voor uw kind als zijn handjes elkaar kunnen raken. Als uw baby pijn aangeeft, kunt u de arm extra ondersteunen door de mouw op de borst aan het truitje vast te spelden met een veiligheidsspeld. Eventueel kunt u uw kind op een kussen leggen en zo aan de kraamvisite geven.

Welke houdingen kunt u beter vermijden?

  • Til de aangedane arm niet te ver op. De hoek tussen de romp van de baby en de bovenarm mag niet groter worden dan 90 graden (haakse hoek).
  • Laat de arm van de baby niet naar achter afhangen. Zo voorkomt u dat het hele gewicht van de arm aan de schouder hangt.
  • Trek uw baby niet aan de armpjes omhoog.
  • Til uw baby niet onder de oksels op.
  • Laat uw baby de eerste 3 weken niet op de buik liggen.

Welke houdingen mogen wel?
Als uw baby geen pijn aangeeft, mag hij zowel op zijn rug als op beide zijden liggen. De eerste 2 weken bij voorkeur alleen op de rug.

gebrokensleutelbeenzuigeling2.jpg


Wat is een goede slaaphouding?

Tijdens het slapen ligt uw baby op zijn rug. Wilt u opletten dat zijn hoofdje per slaapbeurt afwisselend naar links en naar rechts ligt. Dit is om te voorkomen dat het hoofdje aan een kant platter wordt. Als het kind steeds zijn hoofd naar de gezonde kant draait, dan kunt u een opgerolde handdoek onder de gezonde schouder en naast het hoofdje leggen. De baby kan zijn hoofd dan niet terugdraaien naar de goede schouder. Kinderen met een gebroken sleutelbeen kunnen iets makkelijker een voorkeurshouding naar de gezonde kant ontwikkelen.

Verzorging

Waar kunt u op letten bij het in bad doen?
Bij het baden kunt u uw kind het beste vasthouden bij het hoofd en de schouders. U laat het hoofd op uw pols rusten en met uw vingers ondersteunt u de bovenarm van de aangedane schouder. Let erop dat de aangedane arm niet te veel naar beneden wegzakt. Met uw andere arm ondersteunt u de billen. Als u een antislipmatje op de bodem van het bad legt, hoeft u de billen niet te ondersteunen. U heeft dan een arm vrij om de baby te wassen. Zorg ervoor dat bij het afdrogen de okselplooien droog zijn. Hiervoor mag u de aangedane arm gerust een stukje optillen. Zolang u er maar voor zorgt dat de hoek tussen de bovenarm en de romp van de baby niet groter wordt dan 90 graden.

Hoe kunt u uw baby het beste aan- en uitkleden?
U kunt het beste aan het voeteneind van het kind gaan staan tijdens het aan- of uitkleden.

gebrokensleutelbeenzuigeling3.jpg

Doe bij het aankleden eerst de aangedane arm in de mouw en dan de gezonde arm. Bij het uitkleden is het precies andersom: u haalt eerst de gezonde arm uit de mouw en daarna de aangedane arm. Hemdjes en truitjes met een wijde hals of overslaghemdjes maken het omkleden makkelijker. Het is makkelijk om uw kind met aankleedkussen en al om te draaien.

Hoe kunt u uw baby optillen?
U kunt uw kind het beste optillen met een hand onder de billen of in het kruis. De andere hand houdt u rond de schouders en het hoofd.

gebrokensleutelbeenzuigeling4.jpg

Bij het optillen is het vaak prettig uw kind eerst een beetje naar de gezonde zijde te draaien, zodat de aangedane arm op de buik van de baby blijft liggen. Met uw arm die rond de schouder van uw kind ligt, kunt u het handje op de buik vasthouden.

Hoe kunt u uw baby dragen?

1. Tegen u aan.
U kunt uw baby het beste dragen met de aangedane arm van de baby tegen u aan. Zo houdt u het armpje met uw lichaam op zijn plaats. De aangedane arm legt u op de borst van uw baby.

Als u uw baby met de gezonde zijde tegen u aandraagt, let er dan op dat u uw arm rond de schouders van uw kind legt. Dit houdt de aangedane arm op de juiste plaats. Met uw andere hand ondersteunt u de billen.

2. rechtop tegen uw schouder
Wanneer u uw kind (voor een boertje) rechtop tegen uw schouder houdt, dan kunt u de baby het beste ondersteunen met een hand onder de billen. Met uw andere hand ondersteunt u de aangedane arm, zodat de elleboog gebogen blijft.

Heeft uw baby zijn rechter sleutelbeen gebroken, draag dan uw baby tegen uw rechterschouder. Is de linker sleutelbeen gebroken, dan draagt u uw baby tegen uw linkerschouder.

gebrokensleutelbeenzuigeling5.jpg

Hoe geeft u borstvoeding?
Leg bij borstvoeding uw baby op een kussen. Zo ligt uw kind op een goede hoogte en hoeft het nauwelijks op de zij te draaien. Als het draaien op de aangedane zijde te pijnlijk is, dan laat u uw kind op de gezonde zijde liggen. U verplaatst dan het kussen van de ene naar de andere borst.

Let erop dat de armpjes bij het voeden op de buik of borst van het kind liggen.

Hoe zet u uw baby in een autostoeltje?
Leg bij het vervoer in een autostoeltje de aangedane arm op een opgerolde handdoek of spelt het mouwtje vast aan het truitje ter hoogte van de borst. Dit voorkomt dat de schouder en arm te ver naar achteren zakken.

Na de eerste 2 weken

Na de eerste 2 weken mag uw baby meer bewegen. U mag de arm voorzichtig hoger optillen dan een hoek van 90 graden. Als u de indruk heeft dat bewegen pijnlijk is, beweeg dan niet verder. Na 3 weken komt u baby nog een keer voor controle op de poli fysiotherapie en bij de kinderarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen of wilt u een afspraak maken, dan kunt u contact opnemen met: 

Afdeling fysiotherapie:
0495 – 57 26 15
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 12:00 uur