PDF
Stel PDF samen

Kraamsuite

Rooming-in

Vrouw–moeder-kind centrum (VMK)

Inleiding

Soms is het niet mogelijk om thuis in de vertrouwde omgeving te bevallen. Bevallen in een ziekenhuis kan u een veiliger gevoel geven of er is deskundige begeleiding bij de bevalling noodzakelijk. We doen er alles aan om uw verblijf zo prettig mogelijk te maken. Daarvoor zijn speciale kraamsuites beschikbaar binnen het vrouw-moeder-kind centrum (VMK). Op het VMK is de helft van het totale aantal patiënten­kamers een kraamsuite en/of eenpersoons­kamer. Op deze kamers kan de partner blijven slapen. We noemen dit ‘rooming-in’.

In deze folder vindt u praktische informatie die belangrijk is als u als partner gebruik maakt van de mogelijkheid van rooming-in.

Het voordeel van de kraamsuites is dat moeder, partner en baby vanaf de opname tot aan het ontslag in dezelfde kamer verblijven. Elke kamer heeft een eigen douche / badkamer, een ruime commode met babybadje, een wiegje en een comfortabel opklapbed voor de partner. Daarnaast is er televisie en internetverbinding. Wanneer uw baby opgenomen moet worden op de couveuse-afdeling krijgt u een andere kamer dichter bij de couveuse-afdeling.

De verpleging stelt u en uw gezin centraal en houdt rekening met uw wensen voor de verzorging. Voor extra ondersteuning bij borstvoeding is een lactatiekundige beschikbaar. Daarnaast is het goed om te weten dat gynaecologen, verloskundigen, anesthesiologen en een OK-team 24 uur bereikbaar zijn.

De voorzieningen 

De verpleging zorgt voor een slaapbank, beddengoed en handdoeken. Voor uw persoonlijke verzorging kunt u gebruik maken van de wasgelegenheid bij het openbare toilet.

Maaltijden
U kunt voor het ontbijt en de lunch bij de receptie van het ziekenhuis bonnen kopen (ca. € 3,00 per stuk). Deze bonnen kunt u inleveren op de afdeling. Daar wordt u een ontbijt of lunch verstrekt. Niet gebruikte bonnen kunt u weer inleveren bij de receptie.

De warme maaltijd kunt u bestellen bij het restaurant voor ca. € 7,00. Als u de maaltijd vóór 14.00 uur bestelt, wordt deze tegelijk met de patiëntenmaaltijden rond 17.00 uur naar de afdeling gebracht.

Warme maaltijd in het weekend: in het weekend is het restaurant gesloten, u kunt dan een consumptiebon voor een warme maaltijd kopen bij de receptie. U kunt vervolgens tot 12.00 uur uw maaltijd bestellen bij de medewerkers service en zorg op de afdeling.

Tot 20.00 uur kunt u ook eten en drinken kopen uit onze automaat die te vinden is in ons restaurant  't Gasthuys op de begane grond. Daarnaast staat het u vrij om zelf eten en drinken mee te nemen naar het ziekenhuis.

De huishoudelijke regels

Om het verblijf op de afdeling voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken gelden bepaalde afspraken.

  • Als om 07:15 uur de werkzaamheden op de afdeling beginnen, wordt van u verwacht dat u bent aangekleed.
  • In verband met de beperkte ruimte op de kamer vragen wij u uw persoonlijk spullen op te ruimen.
  • Draag gepaste nachtkleding.
  • U maakt uw bed zelf op (schoon linnengoed kunt u aan de verpleegkundige vragen).
  • U zorgt zelf voor uw toiletartikelen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met afdeling vrouw-moeder-kind centrum:
0495 - 57 21 23