PDF
Stel PDF samen

Balloninleiding van de bevalling

Poli gynaecologie

 

Waarom wordt een bevalling ingeleid?

De gynaecoloog adviseert meestal een inleiding als hij verwacht dat de situatie voor uw kind buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. De bevalling wordt dan opgewekt op een tijdstip dat de toestand van het kind nog goed is en men verwacht dat de baby een normale bevalling kan doorstaan.

Enkele veelvoorkomende redenen voor een inleiding zijn:

  • als u langer dan 41 weken zwanger bent;
  • groeivertraging van de baby;
  • te hoge bloeddruk / zwangerschapsvergiftiging.

Ongeveer 20% van alle bevallingen wereldwijd wordt ingeleid. In Nederland zijn dit jaarlijks ongeveer 51.000 inleidingen. Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit kan op verschillende manieren. Als een zwangere moet worden ingeleid wordt gekeken welke manier voor moeder en kind het beste is.

Wat is een balloninleiding?

Een balloninleiding wordt gedaan bij vrouwen waarbij de baarmoedermond nog gesloten en onrijp is. Als de baarmoedermond nog stevig gesloten en lang is noemen we dat een ‘onrijpe’ baarmoedermond.

De baarmoedermond moet eerst soepel worden en verstrijken voordat de baarmoedermond open kan gaan. Dit heet een ‘rijpe’ baarmoedermond. Als deze open is, noemen wij dit ontsluiting.

De ballon heeft een dubbele werking. Het zorgt voor:

  • het vrijkomen van natuurlijke stoffen die de baarmoedermond soepel maken;
  • de ballon geeft druk waardoor ontsluiting ontstaat.

Hoe gaat de balloninleiding?

Eerst wordt u aangesloten aan een CTG-apparaat via een band om uw buik. Hiermee worden de harttonen van uw baby en uw eventuele weeënactiviteit vastgelegd. Dit duurt ongeveer een half uur

De katheter
Tijdens een inwendig onderzoek brengt de gynaecoloog of verloskundige* een ‘eendenbek’ in de schede. Zo kan de arts beter uw baarmoedermond zien.

balloninleiding.jpg

De katheter is een flexibel latex slangetje met een doorsnede van een paar millimeter. Dit slangetje wordt via de schede in de baarmoedermond geschoven. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje. Dit vult de verpleegkundige met steriel water tot het een doorsnede heeft van zo'n 2 - 3 centimeter. Hierdoor blijft het ballonnetje achter uw baarmoedermond hangen. Het gedeelte van de katheter dat nog uit de schede hangt, wordt aan de binnenkant van uw bovenbeen vastgeplakt.

Als de ballon is geplaatst, wordt nog een keer een CTG gemaakt. Ook wordt gekeken of er activiteit is in de baarmoeder. Dit kan een reactie zijn op het inbrengen van de ballon. Dit noemen wij harde buiken. Dit neemt meestal snel na het inbrengen van de ballon weer af. Na het inbrengen kunt u onder in de buik menstruatie-achtige krampen voelen. Dit kan minder worden maar kan ook aan blijven houden.

U kunt hierna wat vaginaal bloedverlies hebben. Dit is normaal. Blijft het bloedverlies aanhouden en is het helderrood neem dan contact op met de verloskamers.

Als het CTG er na een uur goed uitziet mag u in principe naar huis. De gynaecoloog spreekt met u af wanneer u terug moet komen. Het is wachten totdat u de ballon verliest. Als de ballonkatheter uitvalt, betekent dit dat er 2 - 3 cm ontsluiting is. Het is de bedoeling dat de arts dan de volgende morgen uw vliezen breekt en de bevalling gaat inleiden.

*Veel praktische handelen worden overgenomen door de verloskundige die in het ziekenhuis werkt. De gynaecoloog is degene die de beslissing neemt en is eindverantwoordelijk. De arts is dus altijd op de hoogte van uw situatie.

Wanneer u de ballon niet ‘spontaan’ verliest zal de verpleegkundige of de arts proberen de ballon te verwijderen door er zachtjes aan te trekken. In de meeste gevallen verliest u de ballon binnen 24 uur maar het zou ook 48 uur kunnen duren. Wanneer de ballon er thuis spontaan uit valt mag u deze weggooien. De volgende ochtend komt u dan zoals afgesproken naar het ziekenhuis.

Bij twijfel of vragen kunt u altijd naar de verloskamer bellen.

Als de ballon uit gevallen is of verwijderd, dan is de baarmoedermond in de meeste gevallen rijp genoeg om de vliezen te kunnen breken. Is de baarmoedermond nog onvoldoende rijp of de ballon zit er nog in, dan krijgt u tabletjes. Deze tabletjes krijgt u via de vagina of om in te nemen. Deze tabletjes zorgen ervoor dat de baarmoedermond alsnog rijpt.

Wat kunt u verwachten als de ballon is ingebracht?

  • Kleine beetjes vaginaal bloedverlies;
  • Harde buiken;
  • Menstruatie-achtige klachten.

Belangrijk

Wanneer moet u naar de verloskamer bellen?

  • Bij toename vaginaal bloedverlies;
  • Bij vochtverlies;
  • Bij minder leven voelen;
  • Bij toename van harde buiken;
  • Bij toename van krampen.

Verloskamer:
0495 – 57 21 28
(24 uur per dag bereikbaar)