Laserbehandeling spataderen
Vaatchirurgie
Dermatologie
Bij een laserbehandeling wordt een laserdraad in de te behandelen spatader gebracht. Door de laserenergie wordt de ader vervolgens dichtgebrand. Deze behandeling is geschikt voor grote, niet te kronkelig lopende spataderen. Het betreft een dagbehandeling op de poliklinische operatie afdeling. U hoeft hiervoor dus niet worden opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Voor de behandeling
- Na de behandeling krijgt u steunkousen van ons. De kousen moeten meteen na de behandeling worden aangetrokken.
- Op de dag van de behandeling kunt u het beste ruime schoenen en kleding dragen. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen passen een strakke broek of schoenen niet meer.
- Gebruik op de dag van de behandeling geen crème of bodylotion op de benen.
- Geef aan als u moeite heeft om stil te liggen. We zoeken dan samen met u naar een zo prettig mogelijke houding.
- Het kan zijn dat u in plaats van steunkousen een drukverband krijgt. Dit kan de volgende dag verwijderd worden en vervangen door de steunkousen.
Onderzoek voorafgaand aan de behandeling
Er wordt gebruik gemaakt van een Duplex (echo) apparaat (is ook bij het eerdere onderzoek van uw benen gebruikt). Voor de behandeling wordt met dit apparaat uw benen opnieuw beoordeeld. Het is een enkele keer mogelijk dat ter plekke de behandeling wordt aangepast.
De laserbehandeling
De arts tekent met behulp van het Duplex apparaat met een stift op uw been aan waar de laserdraad ingebracht wordt. Dit gebeurt terwijl u staat (soms liggend op de behandeltafel). Daarna kunt u op de behandeltafel plaatsnemen. U moet ongeveer 45 minuten in dezelfde houding liggen.
De behandeling gebeurt steriel, dit betekent dat u bedekt wordt met steriele doeken. Ook de arts en de assistent(e) dragen steriele kleding. Uw hoofd wordt niet bedekt, u kunt gewoon met de arts praten. De voorbereidingen voor de eigenlijke laserbehandeling nemen de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in de ader. Door de naald worden de benodigde katheter en laserdraad in de ader geschoven. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. U voelt soms het opschuiven van de katheter. Als de laserdraad in het vat zit wordt de huid over het gehele te behandelen vaattraject met meerdere prikken verdoofd.
De uiteindelijke laserbehandeling duurt slechts enkele minuten. Om veiligheidsredenen draagt de arts hierbij een laserbril. Ook u krijgt een beschermende bril op. U kunt tijdens de behandeling een soort BBQ smaak in de mond krijgen. Dit is misschien onprettig maar geen reden tot ongerustheid.
Na de behandeling
Direct na de behandeling kunt u lopen!
Na de behandeling (alleen laser) krijgt u een steunkous aan. Deze kous houdt u 2 weken aan alleen overdag. Het is mogelijk dat u een blauwe plek rond de aanprikplaats of een bloeduitstorting in het bovenbeen krijgt. Ook thuis is het belangrijk om regelmatig te lopen. Veel bewegen betekent dat het dicht gebrande vat minder zal gaan trekken. Pas na 2 dagen zult u misschien wat gaan voelen (1 á 2 weken) en behoefte hebben aan een pijnstiller.
Na 4 weken mag u weer normaal sporten (wielrennen, hardlopen enz.). Douchen mag weer na 2 dagen. Autorijden kan na de behandeling lastig zijn. Neem iemand mee die u naar huis kan brengen.
Laserbehandeling in combinatie met verwijderen convoluten
(kleine spataderen)
Als de behandeling wordt gedaan in combinatie met het (door middel van kleine sneetjes) verwijderen van kleinere spataderen (convoluten), dan krijgt u 24 uur lang een drukverband. Daarna kunt u overdag de steunkous aandoen gedurende 2 weken. Zitten er steristrips (soort pleistertjes) op de wondjes, dan kunt u die na 1 week verwijderen. Andere pleisters mag u vervangen.
Controle afspraak
In overleg met uw arts wordt er een controle afspraak gemaakt.
Belangrijk
Voorbereiding
Op de dag van de behandeling kunt u het beste ruime schoenen en kleding dragen. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen passen een strakke broek of schoenen niet meer. Gebruik op de dag van de behandeling geen crème of bodylotion op de benen.
Vergoeding
De kosten van een spataderbehandeling worden niet altijd door de ziektekostenverzekering vergoed. Dat kan betekenen dat u de kosten zelf moet betalen. Kijk daarom vooraf goed naar uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekering over de vergoeding.
Contact opnemen
Bij aanhoudende pijn in het been, ondanks de pijnstillers, of bij roodheid en of zwelling van het behandelde been, neemt u contact op met:
Poli vaatchirurgie:
0495 - 57 22 30
Poli dermatologie:
0495 - 57 22 60
Buiten kantooruren met de spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met:
Poli vaatchirurgie:
0495 - 57 22 30
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:00 uur
Poli dermatologie:
0495 - 57 22 60
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur