PDF
Stel PDF samen

Enkel-arm index

Doppler vaatonderzoek benen

Vaatchirurgie

In deze folder leest u informatie over de enkel-arm index. Met dit onderzoek wordt de bloeddoorstroming in de bloedvaten onderzocht. Dit onderzoek wordt o.a. gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Officieel heet het: claudicatio intermittens.

Wat is een vaatonderzoek?

Bij een enkel-arm index onderzoek worden de aders in uw benen onderzocht. Met behulp van geluidsgolven wordt geluisterd naar de bloeddoorstroming.

Vervolgens meet de laborante de bloeddruk in beide benen. Afhankelijk van uw conditie doet u ook een looptest op een lopende band. Tijdens deze test geeft u aan wanneer en waar u pijn krijgt bij het lopen. Het gehele onderzoek vindt plaats in de vaatfunctiekamer en duurt ongeveer 30 - 40 minuten.

Voorbereiding op het onderzoek

Het is van belang om goed uitgerust te starten met het onderzoek. We vragen u dan ook om 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn, zodat u even tot rust kunt komen.

Tijdens het onderzoek krijgt u 2 bloeddrukbanden om elk been: om uw enkel en kuit en 1 om elke arm. Om die reden adviseren we u gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Vóór het onderzoek

Vóór het onderzoek trekt u uw schoenen, kousen, broek of rok uit. De laborante vraagt u dan om op de onderzoeksbank te gaan liggen.

Het PVR onderzoek

PVR is Pols Volume Registratie. Dit is een onderzoek om de doorgankelijkheid van de slagaders te meten voor de bloedstroom in de benen. Hierbij wordt de bloeddrukband om de kuiten en de enkels licht opgepompt.

Het meten van de bloeddruk

Het tweede deel van het onderzoek bestaat uit het meten van de bloeddruk in rust aan uw enkels en armen. Hiervoor krijgt u 1 band om elk been en 1 om elke arm. Iedere band wordt afzonderlijk opgepompt en langzaam ontlucht. U heeft de minste last als u ontspannen gaat liggen. Het apparaat slaat de waardes op en deze worden later uitgeprint.

De looptest

Om de ernst van de vernauwing te meten wordt ook een drukmeting na inspanning gedaan, 'de looptest'. U loopt dan maximaal 6 minuten op een lopende band. Dit gebeurt in een wandeltempo, (2,4 of 3,2 km per uur met 10% helling). Het is belangrijk dat u tijdens het lopen direct zegt waar en wanneer u pijn voelt en of die pijn verandert. Hierna meet de laborante nogmaals de bloeddruk aan beide enkels en armen.

Het is in principe geen pijnlijk onderzoek.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleedt u zich weer aan. U krijgt zo snel als mogelijk een afspraak met de vaatchirurg om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

Belangrijk

Voorbereiding
Het is van belang om goed uitgerust te starten met het onderzoek. We vragen u dan ook om 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn, zodat u even tot rust kunt komen.

Verhinderd
Als u onverwacht verhinderd bent, geeft u dit dan zo snel mogelijk door aan de poli (vaat)chirurgie, bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08:00 - 16:45 uur. Er kan dan met u een nieuwe afspraak gemaakt worden en de vrijgekomen tijd kan voor een andere patiënt gereserveerd worden.

Poli (vaat)chirurgie:
0495 - 57 22 30

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met:

Poli vaatchirurgie:
0495 - 57 22 30 
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:00 uur

Poli dermatologie:
0495 - 57 22 60 
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur