PDF
Stel PDF samen

Duplexonderzoek

Buikslagader(s)

Vasculair laboratorium

U heeft een afspraak voor een duplexonderzoek van de buikslagader(s). Dit is een echografisch onderzoek waarbij de buikslagader met behulp van geluidsgolven in beeld wordt gebracht. Ook kan op deze manier de bloedstroom worden gemeten. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Het onderzoek vindt plaats bij het vasculair laboratorium op de begane grond (route 0B).

Voorbereiding

Uw darmen liggen gedeeltelijk voor de te onderzoeken slagader. Om het onderzoek goed te laten verlopen zijn enkele voorbereidingen nodig. Dit om gasvorming tegen te gaan en er voor te zorgen dat de darmen redelijk leeg zijn.

Gedurende twéé dagen voor het onderzoek
U mag de volgende producten niet eten:

  • Koolsoorten en peulvruchten, zoals bonen, erwten, kapucijners, broccoli en maïs of soep waarin deze verwerkt zijn.
  • Spruiten, uien, paprika, prei, knoflook en sterke specerijen.
  • Koolzuurhoudende drank en kauwgom (u mag wel een pepermuntje of zuurtje).

De dag vóór het onderzoek
U mag licht verteerbaar voedsel eten zoals soep, aardappelpuree, witte rijst, gekookte vis, gekookt ei, brood met kaas, mager beleg of jam. Na 21:00 uur mag u niets meer eten. U mag wel drinken. U mag deze dag ook niet roken.

De dag van het onderzoek
Medicijnen mag u innemen met een glas water. Verder mag u niets meer eten of drinken (ook geen koffie), niet roken en géén kauwgom gebruiken.

Diabetespatiënt
Bent u diabetespatiënt dan mag u de ochtend van het onderzoek een licht ontbijt gebruiken, bv. 2 beschuiten met jam en/of rookvlees en een kopje slappe thee zonder suiker.

Het onderzoek

Voordat het onderzoek begint vragen wij u om het te onderzoeken lichaamsdeel te ontkleden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een vasculair laborant.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De laborant brengt een gelei aan op de huid. Dit is om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Daarna gaat de laborant met een apparaatje over de huid, waardoor de bloedvaten (in kleur) op het beeldscherm van de computer zichtbaar zijn.

Eventueel is uw bloedstroom tijdens het onderzoek ook hoorbaar. Het kan nodig zijn dat de laborant met dit apparaatje op uw buik moet drukken.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 - 60 minuten. Indien een rechter én linker kant onderzocht moeten worden kan het onderzoek tot 120 minuten duren.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelende arts bij het volgende polikliniekbezoek.

Belangrijk

Kunt u om dringende redenen uw afspraak niet nakomen, neem dan tenminste één dag voor het onderzoek contact op met de poli chirurgie.

Voorbereiding
Uw darmen liggen gedeeltelijk voor de te onderzoeken slagader. Om het onderzoek goed te laten verlopen zijn enkele voorbereidingen nodig. Dit om gasvorming tegen te gaan en er voor te zorgen dat de darmen redelijk leeg zijn.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met:

Poli vaatchirurgie:
0495 - 57 22 30 
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:00 uur