PDF
Stel PDF samen

Duplexonderzoek

Van de aders in uw benen

Vasculair laboratorium

Wat is een duplexonderzoek?

Een duplexonderzoek is een combinatie van echografie en doppler. Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven om beelden te krijgen. Het doppleronderzoek meet de stroomsnelheid van uw bloed via geluidsgolven.

Een kleurendoppler laat de bloedstroom en de stroomsnelheid via kleuren op het beeldscherm zien. Er worden bij een duplexonderzoek geen röntgenstralen of contrastvloeistoffen gebruikt.

Waarom een duplexonderzoek?

Bij een duplexonderzoek van de benen wordt onderzocht of het bloed in de aderen van de benen goed doorstroomt. Ook wordt gekeken of de kleppen in de hoofdaders in de benen goed werken. Met dit onderzoek is ook te zien waar de spatader(en) zich bevinden.

In iedere ader zitten kleppen om te voorkomen dat het bloed terug naar beneden zakt. Als deze kleppen niet goed werken, is er sprake van een spatader.

Voorbereiding

Trek gemakkelijke kleding aan. Draag geen strakke en/of lange onderbroek. Gebruik geen bodylotion of olie op uw huid. Dit kan het onderzoek moeilijker maken.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt in een iets verduisterde kamer, zo zijn de echobeelden beter te bekijken.

  • U trekt uw schoenen, (boven)broek, rok en sokken (steunkousen) uit.
  • Het onderzoek gebeurt gedeeltelijk terwijl u staat en gedeeltelijk zittend.
  • De laborant brengt gel aan op de plek van het onderzoek. Op de gel plaatst de laborant een transducer, een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden. U ziet deze beelden op het beeldscherm.
  • Uw been wordt van lies tot enkel onderzocht.
  • Soms vraagt de laborant u om enkele malen op uw handrug te blazen. Ook drukt of knijpt de laborant een paar keer in uw been. Dit is om te controleren of de kleppen in de aderen goed werken.
  • Soms tekent de laborant iets af op uw been.

Na het onderzoek

De gel wordt van uw huid verwijderd en kunt u zich aankleden. Eventuele gel op uw kleding is uitwasbaar. Het onderzoek duurt 30 - 60 minuten. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist bij het volgende bezoek aan de poli.

Belangrijk

Trek gemakkelijke kleding aan. Draag geen strakke en/of lange onderbroek. Gebruik geen bodylotion of olie op uw huid. Dit kan het onderzoek moeilijker maken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met:

Poli vaatchirurgie:
0495 - 57 22 30 
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:00 uur

Poli dermatologie:
0495 - 57 22 60 
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur