Gipsbehandeling bij de diabetische voet
Spoedeisende hulp / gipskamer
Uw arts heeft een gipsbehandeling voorgeschreven voor uw voet. Dit gips, een zogenaamde total contact cast, is speciaal gevormd om de druk op de voet te verlichten. Het zorgt ervoor dat de druk gelijkmatiger wordt verdeeld over de voet, zowel van boven als van onder. Het geeft extra steun in zowel de lengte als de breedte van de voet, zodat de voet niet kan verschuiven. Omdat het gips goed aansluit, wordt vochtophoping (oedeem) voorkomen, wat de bloedcirculatie in de voet ten goede komt. Dit alles helpt om het herstel sneller te laten verlopen.
Zodra het gips is aangelegd mag u er een half uur niet op lopen. Dit vanwege de verschillende lagen fiberglas die eerst nog moeten uitharden. Maak dan gebruik van een rolstoel, deze staan bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Na een half uur mag u korte afstanden lopen met het gips.
Waar moet u goed op letten:
Het is van groot belang dat u elke dag uw gips inspecteert. Dit is om te controleren of:
- Het gips nog goed past.
- U zichtbare wondjes, drukplekken of andere huidverkleuringen of huidbeschadigingen heeft opgelopen.
- Het gips niet beschadigd of gebroken is.
Als u een van de bovenstaande klachten ervaart, is het belangrijk om zo min mogelijk te lopen en contact op te nemen met de poli vaatchirurgie. In het weekend kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp om het beschadigde gips te laten verwijderen. Als dat niet mogelijk is, kunt u maandagochtend contact opnemen met de poli vaatchirurgie. Een gips dat niet goed past of beschadigd is, kan problemen veroorzaken bij het belasten van uw voet. Het is daarom belangrijk om dit snel te laten herstellen of vervangen.
Verzorging
Gips moet goed droog gehouden worden. Als het gips nat wordt kan dit namelijk huidproblemen veroorzaken. Een verweekte huid heeft meer kans op het oplopen van een infectie. Meestal wordt het gips voor een langere periode voorgeschreven. Het is daarom aan te bevelen om een douchehoes aan te schaffen. U kunt deze hoezen kopen bij de apotheek, drogisterij of via de gipskamer.
Leefregels
- Lopen
Het gips dat u krijgt is geschikt om kleine afstanden mee te lopen, bijvoorbeeld in huis. Maak als u loopt kleine gelijke passen en maak gebruik van hulpmiddelen zoals krukken, een looprek of rollator. Loop nooit zonder de gipsschoen die u bij het gips gekregen heeft. Zonder deze schoen kunt u op een gladde vloer gaan schuiven en vallen. Loop met het gips geen grote afstanden. Gebruik hiervoor een rolstoel. - Rust
Om uw voet de kans te geven om te genezen, ligt de nadruk van de behandeling ook op het nemen van voldoende rust. Als u zit, legt u de voet van het aangedane been op een kussen. De voet moet hierbij hoger liggen dan de knie en de knie hoger dan de heup, mits de hoofdbehandelaar anders heeft aangegeven. - Autorijden
U mag met het gips niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. - Jeuk of irritatie
Heeft u last van jeuk of irritaties onder het gips, ga dan nooit met scherpe voorwerpen onder het gips. Dit kan nieuwe wonden veroorzaken. Transpiratievocht kan een oorzaak zijn van huidirritatie. Om deze reden wordt het gips regelmatig verwisseld voor huidverzorging en wondinspectie. Uit de zon blijven en het koelen van het gips met een ventilator of koude föhn kan verlichting geven.
Diabetisch voetenspreekuur
Elke woensdagmiddag is er een diabetisch voetenspreekuur op de gipskamer. Hierbij zijn de specialisten en zorgverleners aanwezig die bij uw behandeling betrokken zijn en worden uw vervolgafspraken ingepland. Meer informatie over de diabetisch voetenspreekuur vind u in de folder: Diabetische voetpoli.
Contact opnemen
Neem telefonisch contact op met de poli vaatchirurgie of met de spoedeisende hulp als:
- uw gips gebroken of nat geworden is,
- uw gips op 1 bepaalde plaats blijft drukken,
- uw gips erg los zit,
- u pijn blijft houden of als de pijn erger wordt,
- uw tenen gaan tintelen, zelfs als u uw been hoog legt,
- u wondjes ziet ontstaan,
- u koorts en/of koude rillingen krijgt.
Problemen thuis?
Neem telefonisch contact op met de poli vaatchirurgie of met de spoedeisende hulp.
Poli vaatchirurgie
0495 - 57 22 30
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16.00 uur
Spoedeisende hulp
0495 - 57 26 10
Heeft u nog vragen?
Aarzel niet om uw vragen te stellen bij uw controlebezoek aan de gipsverbandmeester. Hij/zij is graag bereid u te helpen of te adviseren.
Gipskamer
0495 - 57 26 12
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur