De Charcot voet
Chirurgie / vaatchirurgie
Een Charcot voet is een aandoening waarbij de voet en/of enkel is verzwakt door zenuwbeschadiging. Dit komt vaak voor bij mensen met diabetes mellitus, maar kan ook bij andere aandoeningen optreden. Een Charcot voet ontstaat als er een breuk of verschuiving van het bot of het gewricht in de voet of enkel plaatsvindt. Dit gebeurt vaak in combinatie met gevoelloosheid en kan snel verergeren als het niet behandeld wordt.
Bij een Charcot voet is het belangrijk om goed voor uw voeten te zorgen.
Oorzaak Charcot voet
In de beginfase is de voet rood, gezwollen, warm en soms pijnlijk. Dit wordt aangeduid als een 'acute Charcot'.
Een botbreuk kan spontaan optreden, bijvoorbeeld na een klein ongeluk, een verstuiking, een stoot tegen iets of zonder duidelijke oorzaak. Door de gevoelloosheid zou u de breuk niet direct op kunnen merken, waardoor u de voet blijft belasten. Dit leidt tot zwelling en warmte van de voet en/of het been, die een rode kleur krijgt en soms pijn veroorzaakt. Blijven lopen op de beschadigde voet kan leiden tot verdere inwendige kneuzingen of kleine breuken, met als gevolg het risico op misvorming van de voet.
De voet verliest tevens zijn stabiliteit, omdat de banden die de botten bij elkaar houden geen steun meer krijgen van het beschadigde bot. Daarnaast neemt de spierkracht af door de gevoelloosheid, wat meer druk en stress op de botten en gewrichten veroorzaakt. Dit kan ervoor zorgen dat de voet doorzakt en vervormt.
Diagnose
In het begin zijn op een röntgenfoto geen breuken te zien. Pas na langere tijd, wanneer er zwelling is gecombineerd met een veranderde stand van de voet of teen, kan een Charcot voet zichtbaar worden op een MRI-scan.
In de tussentijd wordt de voet behandeld als een Charcot voet, ook als er twijfel is.
Behandeling
Gipsbehandeling
We behandelen een Charcot voet door de breuken en verschuivingen in de gewrichten te stabiliseren. U mag niet op de voet lopen. Daarvoor krijgt u een onderbeengips. Dit is een strak zittend kunststofgips, waarmee u kleine afstanden binnen kunt lopen. Hoe meer rust, hoe sneller het genezingsproces verloopt. De behandeling duurt meestal 3 - 12 maanden, afhankelijk van de mate van de zwelling, de roodheid en de stabilisatie van de voet. Soms is een operatie nodig. Dit wordt bepaald door uw hoofdbehandelaar. Wanneer uw voet voldoende verbetert, schrijft de revalidatiearts orthopedische schoenen voor.
Zie folder gipsbehandeling bij diabetische voet voor meer informatie over de gipsbehandeling bij een Charcot voet.
Problemen thuis?
Neem telefonisch contact op met de poli vaatchirurgie of met de spoedeisende hulp.
Poli vaatchirurgie
0495 - 57 22 30
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16.00 uur
Spoedeisende hulp
0495 - 57 26 10
Heeft u nog vragen?
Aarzel niet om uw vragen te stellen bij uw controlebezoek aan de gipsverbandmeester. Hij/zij is graag bereid u te helpen of te adviseren.
Gipskamer
0495 - 57 26 12
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur