PDF
Stel PDF samen

TUR-Prostaat - TURP

Urologie

Wat betekent TURP?

De letters TURP staan voor: Trans Urethrale Resectie van de Prostaat. Transuretraal betekent: door de plasbuis. Resectie betekent: weghalen.

Waarom behandelen?

Doordat de prostaat vergroot is en de plasbuis dicht drukt heeft u plasproblemen. Deze ingreep verkleint de prostaat waardoor de urinestroom niet meer gehinderd wordt en het plassen beter gaat.

Voor de operatie

Na het bezoek aan de uroloog krijgt u thuis bericht over de afspraken voor het bezoek aan de poli preoperatieve screening. Hier bespreekt men o.a. welke verdoving voor u het beste is.

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, spreekt de behandelend arts met u af vanaf wanneer u tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen.

5 - 7 dagen vóór de operatie levert u urine in op het laboratorium (route 0D). Op de poli heeft u uitleg gekregen en een potje om de urine in op te vangen.

Om huidbeschadigingen met als gevolg risico op een wondinfectie te voorkomen, wordt ten zeerste afgeraden om vóór de ingreep de haren te verwijderen in het operatiegebied. Als u regelmatig de haren verwijderd in het operatiegebied, dan mag u dit tot 7 dagen vóór de operatie niet doen. Vindt de specialist het alsnog nodig om haren te verwijderen, dan gebeurt dit in het OK-complex.

Op de dag dat de operatie plaatsvindt wordt u opgenomen. Het tijdstip van opname spreekt het planbureau met u af.

Dag van operatie

U wordt opgenomen op de verpleegafdeling, hier zal een verpleegkundige het opnamegesprek met u voeren. Ongeveer 2 uur voor de ingreep krijgt u van de verpleegkundige medicijnen. Meestal krijgt u een spuitje tegen trombose. Dit gebeurt soms vóór, soms na de operatie.

Op de operatieafdeling krijgt u een infuus ingebracht voor toediening van vocht en medicijnen.

De operatie

Bij de TUR-Prostaat operatie brengt de uroloog een instrument in de blaas via de plasbuis. Met dit instrument kan het prostaatweefsel elektrisch, stukje voor stukje, worden weggesneden. Dit is vergelijkbaar met het uithollen van een appel met een appelboor.

Het kapsel van de prostaat blijft aanwezig, alleen het weefsel dat de plasbuis dichtdrukt wordt weggehaald. De weggesneden stukjes prostaatweefsel worden later weggespoeld. Zo ontstaat geen uitwendige operatiewond. Er is wel een inwendige wond.

Hierna wordt een blaasspoelkatheter in de blaas gebracht om de bloedstolsels weg te spoelen. Een katheter is een plastic slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (recovery). Als de controles, zoals bloeddruk en ademhaling in orde blijven, wordt u naar uw kamer teruggebracht, hier blijft u in principe 2 nachten opgenomen.

Het infuus wordt meestal de dag na de operatie verwijderd. De blaas wordt voortdurend gespoeld en leeg gehouden via de katheter met spoelsysteem. De katheter wordt meestal 1 of 2 dagen na de operatie verwijderd. Hierna moet u veel drinken. Dit bevordert de genezing en u voorkomt dat stolsels uw blaas verstoppen. De verpleegkundige zal enkele keren een echo maken van de blaas om dit te observeren. Het is normaal dat de eerste maand na de operatie bloed en stolsels in uw urine zitten.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij deze ingreep weinig voor. Indien een bloeding optreedt, kunt u het bloed weg spoelen door veel te drinken.

Ook kunt u na de operatie gedurende enige tijd urineverlies hebben. In de meeste gevallen gaat dit vanzelf, of na oefentherapie van de bekkenbodem, weer over.

Het herstel

Na 2 - 3 maanden is de wond in het prostaatbed pas genezen. U moet veel blijven drinken om de blaas goed te spoelen. In de eerste periode kunt u problemen ervaren met plassen en kunt u de plas soms moeilijk ophouden. Het is heel goed mogelijk dat u al urine verliest voor u op het toilet bent. Dit is een tijdelijk probleem dat verdwijnt als de operatiewond in de plasbuis is genezen.

In de eerste maanden na de operatie kunnen korstjes en vezeltjes loslaten die zich in het prostaatbed hebben gevormd. U verliest dan mogelijk weer wat meer bloed met de urine. Schrik daar niet van. Neem rust en drink veel, dan is de urine snel weer helder. Blijft het bloedverlies meerdere dagen aanhouden, waardoor uw urine donkerrood blijft, neem dan contact op met de uroloog.

Leefregels

Na een TUR-Prostaat operatie mag u 6 weken:

  • geen zware lichamelijke arbeid verrichten, zoals tillen / sporten;
  • niet fietsen, niet vrijen of masturberen;
  • geen alcohol gebruiken.

Seksualiteit

Veel mannen zijn bang dat ze door deze operatie impotent zullen worden. Deze angst is veel schadelijker dan de operatie zelf. Meestal zijn de seksuele verlangens, de potentie en het genot enkele maanden na de operatie hetzelfde als vóór de operatie.

Wel is er een verschil in de zaadlozing. Het sperma komt bij een zaadlozing niet op de gewone manier naar buiten, maar achterwaarts in de blaas terecht. Dit noemt men een 'droge zaadlozing'. Het sperma wordt dan, vermengd met urine, later weer uitgeplast. U kunt dus gewoon een orgasme hebben. Omdat er soms toch wat sperma naar buiten komt, is bescherming tegen zwangerschap (eventueel) nog nodig. Heeft u nog een kinderwens, bespreek dat voor de ingreep met uw uroloog.

De nacontrole

Meestal is de controle gepland 6 weken na de operatie. Als u naar huis gaat krijgt u een afspraak mee.

Belangrijk

Nuchter blijven
Wordt u geopereerd? Dan is het belangrijk dat u nuchter bent, anders kan de ingreep niet doorgaan. De regels over nuchter blijven leest op u de pagina Nuchter blijven voor de ingreep.

Contact
Neem contact op als het bloeden flink toeneemt en na extra drinken niet stopt.

Poli urologie
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 12:00 uur
0495 – 57 24 80

Spoedeisende hulp (SEH)
Buiten kantooruren 
0495 – 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80