PDF
Stel PDF samen

Echografie van de prostaat

Urologie

Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp  van dit inwendig (via de anus) onderzoek kan de prostaat en de omgeving ervan worden afgebeeld. Dit geschiedt met ultrageluidsgolven, waarvan de frequentie zo hoog is dat het geluid door de mens niet te horen is.

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Bekend is dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar ook komt vaak voor, dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen. Van belang is te weten dat echografie een absoluut veilig onderzoek is.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitvoering van het onderzoek

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt 5 - 10 minuten. Echografie is niet pijnlijk. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding kunt uittrekken, de bovenkleding houdt u aan. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De uroloog brengt een sonde (kunststof buisje) enkele centimeters in uw anus. Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen, dan kan het onderzoek zelfs bij kloofjes of aambeien pijnloos verlopen. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een televisiescherm. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar gemaakt worden.

Nazorg

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer na het onderzoek is geen probleem.

Uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen.

Belangrijk

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Poli urologie:
0495 - 57 24 80

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80