PDF
Stel PDF samen

Zelfinjectie bij erectiestoornissen

Urologie

In overleg met uw uroloog heeft u gekozen om zelf medicijnen te injecteren in het zwellichaam van de penis (auto-injectie therapie). Uw behandelend arts heeft u al uitleg gegeven.

In deze folder kunt u nog eens nalezen wat een erectiestoornis is en waar u op moet letten als u zelf gaat injecteren.

Wat zijn erectiestoornissen

Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem waar meer dan 10% van de Nederlandse mannen (40 - 79 jaar) last van heeft. Men spreekt van een erectiestoornis als er wel zin in seks is maar de penis niet of onvoldoende stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft.

Oorzaken erectiestoornissen

De oorzaken voor erectiestoornissen zijn zeer verschillend:

 • psychische spanningen;
 • een te geringe bloedstroom in- of een te snelle bloedstroom uit de zwellichamen van de penis bij bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten;
 • beschadiging van de zenuw naar de penis door bijvoorbeeld een operatie.

Het medicijn

De arts kan u het medicijn Androskat® of Caverject® voorschrijven. Het medicijn zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, zodat meer bloed het zwellichaam instroomt en er een erectie kan ontstaan. De werking van het medicijn is vrijwel onmiddellijk en werkt maximaal na ongeveer 15 minuten. De duur van de erectie is afhankelijk van de dosering en de oorzaak van de erectiestoornis.

Wat doet het medicijn

Het medicijn zorgt niet voor meer zin in seks. Het zorgt er alleen voor dat bij geslachtsgemeenschap of masturbatie een erectie kan ontstaan. U mag het medicijn maximaal 1 x per week gebruiken om onherstelbare schade aan de penis te voorkomen!

Voorbereiding

Uw uroloog of de verpleegkundige leert u de techniek voor het klaarmaken van de injectiespuit en hoe u deze vervolgens moet toedienen. U begint met een lage dosis van 0,3 ml. Werkt deze dosis niet, dan mag u na een week de dosis verhogen met 0,2 ml dus 0,5 ml. Zo mag u doorgaan tot u de gewenste werking heeft. U mag maximaal 2,5 ml spuiten. Indien dit niet werkt neemt u contact op met uw uroloog.

Het klaarmaken van de injectiespuit
Voor het klaarmaken van de injectie heeft u nodig:

 • lange injectienaald;
 • korte injectienaald;
 • ampul met medicijn;
 • injectiespuit.

Het is belangrijk dat u bij het klaarmaken van de injectiespuit hygiënisch werkt. Was daarom van tevoren uw handen met water en zeep en probeer de injectienaald niet aan te raken.

Werkwijze:

 1. Laat de beschermhuls om de naald zitten totdat de naald op de injectiespuit geplaatst is.
 2. Plaats de lange naald (opzuignaald) op de injectiespuit.
 3. Tik de vloeistof die zich bovenin de ampul bevindt naar beneden.
 4. Breek de ampul open bij het smalle gedeelte van de hals (zie foto's).  Hou tijdens het openbreken de ampul goed rechtop.
 5. Verwijder de beschermhuls van de injectienaald en steek de naald in de ampul.
 6. Zuig de injectievloeistof op en probeer hierbij te voorkomen dat u lucht meezuigt.
 7. Plaats de beschermhuls weer over de naald en verwijder de naald van de spuit.
 8. Plaats de korte injectienaald op de spuit.
 9. Verwijder de beschermhuls. Houd de injectiespuit met de naald naar boven en tik enkele malen tegen de spuit om de luchtbellen te laten opstijgen.
 10. Vervolgens drukt u de spuit zover leeg dat de voorgeschreven hoeveelheid achterblijft in de spuit.

zelfinjectie-erectiestoornissen.jpg

Het toedienen van de injectie

Wrijf de penis op en pak hem dan zo dicht mogelijk tegen de buikwand tussen duim en wijsvinger vast zodat de huid zich spant. Het medicijn moet ongeveer 4 - 5 millimeter links of rechts van het midden geïnjecteerd worden. Zo worden beschadigingen aan zenuwen of de plasbuis voorkomen.

zelfinjectie-erectiestoornissen2.jpg

 1. Kies een stukje huid waar geen zichtbare bloedvaten lopen en reinig dit met een alcoholdoekje.
 2. Hou de injectiespuit goed vast (als een pen) en plaats de naald loodrecht in de penis (tot aan het plastic).
 3. Trek de naald iets terug en laat de duim en wijsvinger die de penis vasthouden wat verslappen. Injecteer langzaam de vloeistof in 1 x. Hierbij mag geen weerstand gevoeld worden. Als dit wel het geval is trek dan de naald 1 - 2 millimeter terug en spuit opnieuw. Als u nog steeds weerstand voelt haal dan de naald uit de penis en controleer de naald op verstopping door er een druppel uit te spuiten. Daarna kunt u deze weer opnieuw gebruiken.
 4. Als de spuit volledig leeg is verwijder dan de naald en druk de injectieplaats minstens 2 minuten dicht terwijl u de penis licht masseert om de vloeistof te verdelen.
 5. Als een injectie niet tot het gewenste resultaat leidt, mag u de injectie niet meteen herhalen! U moet 1 week wachten voordat u de volgende injectie toedient!

Bijwerkingen

 • Een injectie kan bijwerkingen geven en kan soms leiden tot een erectie die langer duurt dan wenselijk is. Wanneer een erectie langer dan 3 uur aanhoudt moet u direct contact op nemen met de uroloog (ook ’s nachts, via de spoedeisende hulp) om onherstelbare schade aan de penis te voorkomen.
 • Bij een verkeerde injectietechniek kan het medicijn onderhuids terechtkomen. Het middel is dan niet of minder werkzaam. 
  Als dit vaker voorkomt, neem dan contact op met uw uroloog of met de verpleegkundige om de injectietechniek nogmaals door te nemen.
 • Een bloeduitstorting, verdoofd gevoel in de penis, roodheid van de injectieplaats en voorbijgaande pijn kunnen als direct gevolg van de injectie voorkomen.
  Als u tijdens het injecteren pijn voelt, moet u stoppen met inspuiten. Een licht branderig gevoel is normaal.
 • Injecteer niet in zichtbare bloedvaten, anders kunnen bloedingen optreden.

Belangrijk

 • Als u medicijnen gebruikt, moet u de uroloog hiervan op de hoogte brengen. De ingespoten medicijnen kunnen namelijk de werking van sommige medicijnen versterken, bijvoorbeeld bij bloeddrukverlagers.
 • Als u bloedverdunners gebruikt, (zoals Ascal® of Sintrommitis®) moet u de injectieplaats na het toedienen van de injectie 3 minuten dichtdrukken.
 • Het is het beste om minimaal 1 uur voordat u het medicijn injecteert geen alcohol te gebruiken of te roken, omdat dit de werking nadelig kan beïnvloeden.
 • Bij regelmatig gebruik gedurende een langere periode kan een plaatselijke verharding van de penis optreden. De verharding verdwijnt meestal als u stopt met injecties. Om de kans op deze verhardingen zo klein mogelijk te houden, kunt u het best afwisselend links en rechts in de penis injecteren.

Contact opnemen

Bij problemen
Indien u problemen heeft dan kunt u contact opnemen met de poli urologie, bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur:
0495 - 57 24 80

Buiten kantooruren met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10

Wanneer een erectie langer dan 3 uur aanhoudt moet u direct contact op nemen met de uroloog (ook ’s nachts, via de spoedeisende hulp) om onherstelbare schade aan de penis te voorkomen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80