PDF
Stel PDF samen

Hersteloperatie na sterilisatie man

Urologie

 

De operatie

Bent u gesteriliseerd, maar hebt u toch weer een kinderwens? Met een operatie (vaso-vasostomie) herstellen wij uw zaadleiders en maken we de sterilisatie ongedaan. Meer dan de helft van de mannen is na deze hersteloperatie in staat om een kind te verwekken.

Bij een sterilisatie worden de zaadleiders afgebonden en doorgeknipt. Bij een hersteloperatie worden de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar gehecht. Dit gebeurt via een sneetje in het midden van de balzak, of een sneetje links en rechts (afhankelijk van de situatie).

De kans op een succesvolle operatie is afhankelijk van de periode die sinds de sterilisatie is verstreken en varieert van ongeveer 50 - 90%.

De kans van slagen hangt af van verschillende factoren:

  • de vruchtbaarheid vóór de sterilisatie;
  • de lengte van het verwijderde stuk;
  • het aantal jaren sinds de sterilisatie. Hoe langer geleden, hoe kleiner de kans op succes;
  • antistoffen: soms maken mannen na de sterilisatie bepaalde stoffen aan die de kwaliteit van de zaadcellen kunnen aantasten.

Het grootste deel van het sperma bestaat uit vloeistof uit de zaadblaasjes en de prostaat. Slechts een zeer klein deel bestaat uit zaadcellen. De totale hoeveelheid sperma verandert dus niet voor of na een hersteloperatie.

Voor de operatie

Na het bezoek aan de uroloog gaat u naar het planbureau om u in te schrijven voor de operatie. U krijgt hier een afspraak voor het bezoek aan de poli preoperatieve screening. Hier bespreekt men o.a. welke verdoving voor u het beste is.

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, spreekt de behandelend arts met u af vanaf wanneer u tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen.

Verwijder 1 week voor de ingreep de haren in het operatiegebied. Doe dit niet korter dan 7 dagen vooraf. Door het verwijderen van de haren kunnen namelijk huidbeschadigingen ontstaan. Door de huidbeschadiging loopt u meer risico op een wondinfectie.

Dag van operatie

Bij aankomst op de afdeling wordt u naar de kamer gebracht. U heeft dan nog voldoende gelegenheid om vragen te stellen. De verpleegkundige controleert o.a. uw bloeddruk en lichaamstemperatuur. Hierna kunt u zich omkleden.

Opnameduur

Uw behandeling gebeurt meestal in dagopname. Soms is een korte opname van 2 dagen nodig. Uw arts zal dit met u bespreken.

Na de operatie

Wanneer u weer terug bent op de afdeling heeft u een infuus. Hiermee krijgt u extra vocht toegediend. De verpleegkundige komt regelmatig bij u en doet enkele controles. Het infuus wordt weer verwijderd voordat u naar huis gaat.

Direct zelf autorijden wordt afgeraden. Het is mogelijk dat u zich na de ingreep niet helemaal fit voelt.

Leefregels na de operatie

  • De hechtingen in het scrotum lossen vanzelf op.
  • Na de ingreep komen er gaasjes op de wondjes die u tot de volgende ochtend laat zitten. De ochtend na de ingreep mag u meteen douchen maar de eerste week niet in bad.
  • Als de verdoving is uitgewerkt wordt het gebied tussen de balzak en de lies vaak pijnlijk. Hiervoor kunt u paracetamol tabletten innemen (max. 6 per dag).
  • Op en onder de zaadballen kan een zwelling en/of een bloeduitstorting, (verkleuring) optreden. Dit trekt binnen 1 - 2 weken vanzelf weg.
  • Om een nabloeding te voorkomen kunt u het best de dag van de ingreep rustig aan doen.
  • Om de balzak te ondersteunen draagt u 2 weken lang een strakke onderbroek. Die ondersteuning is belangrijk omdat de zaadleiders met microscopisch dunne draadjes aan elkaar worden gehecht.
  • Om het operatiegebied rust te geven is het beter dat u 3 weken geen geslachtsgemeenschap heeft.
  • De eerste 7 dagen kunt u beter niet zwemmen, fietsen, sporten of zwaar tillen.
  • Enkele dagen na de ingreep mag u weer werken maar doe de eerste dagen geen zwaar lichamelijk werk.
  • Na 2 maanden wordt een eerste spermaonderzoek gedaan op de aanwezigheid van spermacellen. Bij het laboratorium kunt u hiervoor een potje ophalen. U krijgt een aanvraagbon mee.
  • De controle afspraak met de uroloog krijgt u mee als u naar huis gaat.

Belangrijk

Contact opnemen bij problemen
Ook bij een kleine ingreep kan soms een nabloeding of een wondinfectie ontstaan. U kunt dan contact opnemen met uw huisarts die u zo nodig verder verwijst.

's Avonds en 's nachts kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10

Zorgverzekering
Om onduidelijkheid te voorkomen kunt u bij uw zorgverzekering informeren over de eventuele vergoeding van deze ingreep.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80