Sterilisatie van de man
Vasectomie
Urologie
U wordt op:
(datum):
om: uur
verwacht op de poliklinische operatiekamer, route 2B, waar u zich meldt aan de balie.
In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een sterilisatie (vasectomie) te laten doen. Deze folder geeft informatie over de ingreep.
Wat is vasectomie?
Vasectomie, ook wel sterilisatie bij de man genoemd, is een ingreep waarbij de beide zaadleiders worden afgesloten om de man onvruchtbaar te maken. De zaadcellen komen na deze ingreep niet meer in het zaadvocht terecht maar worden opgenomen door het lichaam.
Een vasectomie moet als een definitieve ingreep worden beschouwd. Ongedaan maken is niet eenvoudig en geeft geen zekerheid op hernieuwde vruchtbaarheid.
De voorbereiding
Een vasectomie gebeurt meestal poliklinisch. Om alles vlot te laten verlopen, vragen wij uw medewerking voor het volgende:
- Vanaf 7 - 10 dagen voor de vasectomie moet u tijdelijk stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Doe dit in overleg met de behandelend arts. Bloedverdunnende middelen zijn bijvoorbeeld: Sintrom, Marcoumar, Aspirine, Ascal, acetosal, acetylsalicylzuur.
- 1 week vóór de ingreep mag u het operatiegebied niet meer ontharen. Door het verwijderen van de haren kunnen namelijk huidbeschadigingen ontstaan. Door de huidbeschadiging loopt u meer risico op een wondinfectie.
- Voordat u naar het ziekenhuis komt wast u uw onderlichaam goed met zeep.
- Trek een strak zittende onderbroek aan voor extra ondersteuning van de balzak na de ingreep.
- Een vasectomie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. U hoeft dan niet nuchter te zijn. Vindt de ingreep onder algehele anesthesie plaats, dan zijn met u andere afspraken gemaakt.
- Op de dag van de ingreep meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de poliklinische behandelkamer.
De ingreep
De vasectomie wordt door de uroloog gedaan.
De huid van de balzak wordt plaatselijk verdoofd, zowel links als rechts. Hierna worden sneetjes in het verdoofde gebied gemaakt waardoor de zaadleiders tevoorschijn gehaald worden. De uroloog verwijdert een stukje van beide zaadleiders en bindt de uiteinden af of schroeit ze dicht. Tijdens de ingreep treedt vaak een trekkend en wat pijnlijk gevoel op, vooral in de liezen. Dit komt omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.
De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.
Na de ingreep
- Direct zelf autorijden wordt afgeraden. Het is mogelijk dat u zich na de ingreep niet helemaal fit voelt.
- De eerste 24 uur na een vasectomie is het verstandig een strak zittende onderbroek te dragen.
- Als de verdoving is uitgewerkt wordt het gebied tussen de balzak en de lies vaak pijnlijk. Hiervoor kunt u paracetamol tabletten innemen (max. 6 per dag). Op en onder de zaadballen kan een zwelling en/of een bloeduitstorting (verkleuring) optreden. Dit trekt binnen 1 à 2 weken vanzelf weg.
- Om een nabloeding te voorkomen kunt u het best de dag van de ingreep rustig aan doen.
- Na de ingreep komen er gaasjes op de wondjes die u tot de volgende ochtend laat zitten. De ochtend na de ingreep mag u kort douchen. Hierna brengt u schone gaasjes aan die de volgende dag verwijderd mogen worden.
- Eventuele hechtingen lossen na 1 - 3 weken vanzelf op.
- De eerste 5 dagen kunt u beter niet langdurig baden, niet zwemmen, fietsen, sporten of zwaar tillen.
- Enkele dagen na de ingreep mag u weer werken maar doe de eerste dagen geen zwaar lichamelijk werk.
- Als de wond het toelaat, kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben. Het is wel NOODZAKELIJK een voorbehoedmiddel te gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen.
Controle en vruchtbaarheid
Na de sterilisatie bent u nog steeds vruchtbaar!
Het duurt namelijk enkele maanden voordat u onvruchtbaar (steriel) bent. Dit hangt onder andere af van het aantal zaadlozingen na de sterilisatie.
Zaadcontrole is pas zinvol na 12 of meer zaadlozingen. U krijgt hiervoor het benodigde potje en formulier mee van de poli urologie. Na de sterilisatie krijgt u een afspraak mee voor zaadcontrole. Er wordt 1 x een zaadcontrole gedaan. Deze controle gebeurt 3 maanden na de sterilisatie.
De afspraak wordt gepland op werkdagen tussen 08:45 - 09:30 uur. U kunt aangeven welke dag en tijdstip uw voorkeur heeft.
In de folder 'Sperma-onderzoek na vasectomie' staat uitleg over de opvang en vervoer van het sperma.
De uitslag
De uitslag kunt u 1 week na de controle opvragen bij de poli urologie: 0495 - 57 24 80. De assistente geeft u de (door de arts akkoord bevonden) uitslag door. Eventueel wordt een nieuwe afspraak gepland voor zaadcontrole. Dit onderzoek is noodzakelijk voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. Dan is de sterilisatie definitief en is de behandeling afgerond. Tot zolang moet u tijdens de gemeenschap een voorbehoedmiddel gebruiken.
Belangrijk
Contact opnemen bij problemen
Ook bij een kleine ingreep kan soms een nabloeding of een wondinfectie ontstaan. U kunt dan contact opnemen met uw huisarts die u zo nodig verder verwijst.
's Avonds en 's nachts kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10
Zorgverzekering
Om onduidelijkheid te voorkomen kunt u bij uw zorgverzekering informeren over de eventuele vergoeding van deze ingreep.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.
Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur
0495 – 57 24 80