Kromstand van de penis
Ziekte van Peyronie
Urologie
Wat is de ziekte van Peyronie?
De ziekte van Peyronie is een goedaardige afwijking van de penis, waarbij er littekenweefsel in de wand van de zwellichamen wordt gevormd. Hierdoor ontstaat een verkromming en verkorting van de penis. Ongeveer de helft van de mannen met de ziekte van Peyronie heeft erectiestoornissen (impotentie).
De ziekte van Peyronie komt bij 3% van de mannen voor en 2/3 van deze mannen is tussen de 40 - 60 jaar oud.
De precieze oorzaak is niet bekend, maar mogelijk wordt het littekenweefsel gevormd door kleine beschadigingen van de penis die tijdens geslachtsgemeenschap ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de penis tijdens het vrijen overstrekt raakt. Ook kan erfelijke aanleg een rol spelen.
Symptomen
Er zijn 4 duidelijke symptomen:
- verharding in de wand van de penis;
- verkromming en soms ook verkorting van de penis tijdens de erectie;
- pijnklachten tijdens de erectie;
- erectiestoornissen.
Onderzoek
Bij lichamelijk onderzoek is bijna altijd een langwerpig(e) knobbel(tje) te voelen aan de bovenkant van de penis. Door een (gewone) foto te maken kan de ernst van de verkromming worden bepaald. U maakt zelf foto’s van de penis in erectie, als het lukt in 2 richtingen. Zo kunt u de ernst van de verkromming aan uw arts laten zien.
Behandeling
Genezing van de ziekte van Peyronie is helaas nog niet mogelijk. Vaak is de kromstand van de penis dusdanig, dat seks pijnlijk of zelfs onmogelijk is. In dat geval kan een operatie van de penis uitkomst bieden. Een operatie waarbij de penis wordt rechtgezet heet 'een operatie volgens Nesbit'.
Voorbereiding
De operatie gebeurt onder volledige narcose of regionale verdoving (ruggenprik). Voor de operatie en de anesthesie zijn meestal enige voorbereidingen nodig, dit wordt ook wel preoperatieve voorbereiding genoemd. Er wordt voor u een afspraak gemaakt op de poli preoperatieve screening. Hier wordt ook uw medicijngebruik besproken.
Bloedverdunnende medicijnen
Vanaf enkele dagen vóór de operatie moet het gebruik van bloedverdunnende medicijnen – in overleg met uw behandelend arts / anesthesioloog - worden gestopt. Stop nooit op eigen initiatief met het gebruik van bloedverdunners!
Wanneer vindt de opname plaats?
U krijgt bericht van het planbureau wanneer u wordt geopereerd.
De operatie
Bij deze operatie wordt de penis rechtgetrokken. Na de operatie is de penis ongeveer 1 cm korter, maar wel ‘functioneel’ recht. Tegelijkertijd wordt u besneden.
Na de operatie
Om zwelling en (na-)bloeding te voorkomen, is een drukverband om de penis aangelegd en heeft u een urinekatheter. De eerste dag na de operatie wordt het verband en de katheter verwijderd. De wondjes worden beoordeeld. U mag de dag na de operatie naar huis.
Na een Nesbit operatie komen nabloedingen en wondinfecties zelden voor. De balzak of de penis kan een blauwe kleur krijgen en er kan wat bloed of vocht uit de wondjes komen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Als uit het wondje op de penis nog bloed of vocht komt, kunt u een gaasje gebruiken. Als een gaasje niet nodig is, kunt u het wondje beter droog laten. Het geneest dan sneller.
U mag gewoon douchen. De eerste 3 weken mag u geen seks hebben.
Controle
Na ongeveer 3 weken komt u op controle bij de uroloog.
Belangrijk
Verhinderd?
Bent u door ziekte of een andere reden verhinderd, neem dan contact op met de polikliniek urologie.
Contact opnemen
Neemt u contact op als:
- u hevige pijn hebt die niet verdwijnt met gebruik van 4 x daags - om de 6 uur- 2 tabletten paracetamol van 500 mg;
- u koorts hebt boven de 38,5 °C of langer dan 24 uur vanaf 38 °C;
- bij sterke zwelling van de penis of balzak;
- als de wondjes blijven bloeden.
Poli urologie, op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 17:00 uur:
0495 - 57 24 80
Buiten kantooruren met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.
Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur
0495 – 57 24 80