PDF
Stel PDF samen

Frenulumplastiek

Urologie

Binnenkort komt u naar SJG voor een frenulumplastiek. In deze folder leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is frenulumplastiek?

Dit is een ingreep waarbij het voorhuidsbandje / riempje (dat in medische termen frenulum heet) aan de onderkant van de penis bij de voorhuid losser wordt gemaakt, zodat pijn bij een erectie en scheuring van het riempje wordt voorkomen.

De ingreep gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving.

Hoe bereidt u zich voor?

 • U mag vóór de ingreep eten en drinken zoals u gewend bent.
 • Omdat het niet verstandig is om na de ingreep zelf een auto te besturen, is het raadzaam om vooraf vervoer naar huis te regelen.
 • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u dit melden aan uw arts. In overleg met uw arts zal dit tijdelijk gestopt worden.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd op het polikliniek urologie, route 1B (ontvangstruimte 4).

Hoe verloopt de ingreep?

 • U doet uw onderbroek uit en neemt plaats op de onderzoekstafel. De plaats van de ingreep wordt gedesinfecteerd.
 • In het frenulum maakt de uroloog, onder plaatselijke verdoving, een dwars sneetje. Het wondje sluit de uroloog in de lengterichting met oplosbare hechtingen. Hierdoor wordt het frenulum als het ware verlengd.
 • De hechtingen lossen vanzelf op na 1 - 2 weken. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Na de ingreep mag u direct naar huis.

Nazorg

Na de ingreep wordt eventueel vaseline op het wondje aangebracht en wordt de voorhuid er weer overheen geschoven. De voorhuid dient meteen als ‘verband’. Het wondje kan een beetje nabloeden. Meestal is een gaasje in de onderbroek tegen de penis aan voldoende. Na het plassen moet u gedurende ongeveer 5 dagen vaseline op de wond smeren en zo nodig het gaasje verschonen.

Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen. U kunt de volgende dag of de dag daarna weer werken.

U kunt enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om dit te bestrijden mag u paracetamol nemen. Ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben bij het plassen; bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer.

Het is verstandig de voorhuid dagelijks terug te schuiven over de glans van de penis, zodat de losgemaakte huid niet opnieuw aan elkaar gaat zitten, en je het goed schoon kunt maken met water. De dag na de operatie mag u weer douchen. Baden is na 5 dagen weer toegestaan. Als u bloedverdunners gebruikt mag u deze meestal na 3 dagen hervatten als het wondje niet meer bloed (altijd in overleg met de uroloog).

Na het douchen of baden is het verstandig de wond droog te deppen. Het advies is om 1 week niet te sporten en te zwemmen. U mag geen geslachtsgemeenschap hebben gedurende 6 weken (afhankelijk van de wondgenezing, en het loslaten van de hechtingen).

Het kan voorkomen dat u in de eerste weken pijnlijke (nachtelijke) erecties kunt krijgen met een kans op een bloeding en loslaten / doorscheuren van de hechting.

Complicaties

De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond.

 • Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. U kunt deze bloeding zelf stelpen door een gaasje te nemen en dit op de wond te leggen en een paar minuten stevig aan te drukken. Hierdoor stopt de bloeding.
 • Het kan ooit voorkomen dat u de eerste dagen wat ‘sproeiend’ plast, dat kan door de hechtingen komen, en verdwijnt vanzelf.
 • Soms treedt een stoornis van de wondgenezing op in de vorm van een infectie of abces.

Wanneer neemt u contact op?

 • Als de pijn toeneemt bij het gebruik van pijnstilling;
 • Als er pus uit de wond komt;
 • Als de penis steeds dikker wordt;
 • Als u koorts krijgt boven de 38,5 ºC;
 • Als u de bloeding zelf niet kunt stelpen;
 • Als de voorhuid niet meer teruggeschoven kan worden over de glans van de penis. 

Controle

Als een controle noodzakelijk is, krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur van de uroloog.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80