PDF
Stel PDF samen

Besnijdenis

bij mannen

Urologie

U krijgt binnenkort een besnijdenis. Deze folder kan u helpen u voor te bereiden op de operatie. Deze informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan afwijken van uw persoonlijke situatie. Bij vragen of onduidelijkheden, kunt u contact opnemen met uw arts.

Wat is een besnijdenis?

Bij een besnijdenis wordt de voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden voor deze ingreep is een te nauwe voorhuid. Dit kan verschillende problemen veroorzaken zoals moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens de erectie en seks of een ontsteking van de eikel of voorhuid. De operatie gebeurt meestal poliklinisch. Als er geen bijzonderheden zijn, gaat u dezelfde dag weer naar huis.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt dit dan vooraf aan de uroloog. In overleg met de arts die de middelen heeft voorgeschreven moet u het gebruik enige tijd voor de operatie (tijdelijk) stoppen. Indien u een roesje/narcose krijgt, volg dan het nuchterbeleid van de anesthesie, zie folder 'Nuchter blijven voor een ingreep'.

Hoe verloopt de operatie?

Na toediening van narcose of plaatselijke verdoving wordt de penis gedesinfecteerd. De penis wordt verdoofd met enkele injecties aan de basis van de penis. Dit is de overgang van de penis naar de schaamheuvel. Hierna wordt de huid in de omgeving van de penis met steriele doeken afgedekt. De arts verwijdert de voorhuid en hecht de wond. Deze hechtingen zijn oplosbaar: zij verdwijnen vanzelf na ongeveer 10 dagen en hoeven dus niet verwijderd te worden.

De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Tips voor thuis

  • Draag strak zittende, ondersteunende onderbroeken (geen boxershorts).
  • Na de operatie mag u zich lichamelijk niet inspannen en houdt u de rest van de dag rust.
  • Nadat u geplast heeft is het verstandig het verband te verschonen.

De 2e dag na de operatie mag u kort douchen. Daarna het wondje goed drogen. Eventueel kunt u hiervoor een föhn gebruiken.

U kunt enkele dagen niet werken. De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks.

Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.

Hoe verloopt het herstel?

Na een besnijdenis is de eikel onbedekt, wat met name de eerste dagen erg gevoelig kan zijn. De eikel kan er na de operatie enige dagen rood en gezwollen uitzien. Dit gebeurt wanneer er eventuele verklevingen tussen de voorhuid en de eikel zijn losgemaakt tijdens de ingreep. Ruim 1 week na de operatie ontstaat geleidelijk aan een nieuwe huidlaag.

Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Hiervoor kunt u paracetamol tabletten nemen. Ook kunt u last hebben een branderig gevoel tijdens het plassen. Dit verdwijnt weer als u gewoon door plast.

Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan.

Wat zijn mogelijke complicaties bij een besnijdenis?

Eventuele complicaties bij deze operatie beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden, dit ziet u aan bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms geneest de wond niet goed. Dan kan er een infectie zijn en/of wat pus uit de wond komen. Laat dan de wond controleren bij de huisarts of de uroloog.

Nacontrole

Bij een besnijdenis is vaak geen nacontrole nodig omdat de wond meestal snel geneest (binnen 2 á 3 weken). Vindt u controle toch nodig, ga dan naar uw huisarts, of maak een afspraak bij de behandelend uroloog.

Belangrijk

Verhinderd?
Bent u verhinderd voor de operatie, neem dan zo snel mogelijk contact op met de poli urologie. In uw plaats kan dan iemand anders geholpen worden.

Zorgverzekering
U kunt bij uw zorgverzekering informeren over de eventuele vergoeding van deze ingreep.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80