PDF
Stel PDF samen

Nieronderzoek van de hoge urinewegen

Retrograde pyelografie

Urologie

In overleg met uw uroloog is besloten bij u een aanvullend nieronderzoek te doen. Wanneer op gewone foto’s een eventuele afwijking niet goed of moeilijk te zien is, spreekt de uroloog een retrograde pyelografie af.

Wat is een retrograde pyelografie?

Retrograad betekent teruggaand. Een pyelografie is het maken van een röntgenfoto van het nierbekken met behulp van contrastvloeistof.

Een retrograde pyelografie is een onderzoek waarbij eventuele afwijkingen in de hoge urinewegen (nieren en urineleider) in beeld worden gebracht. Via een cystoscoop (dunne, holle kijkbuis) brengt de uroloog een dunne katheter (slangetje) naar de nier. Door het inspuiten van contrastvloeistof via deze katheter, kunnen de urineleider en de nieren zichtbaar gemaakt worden. De katheter wordt na het onderzoek weer verwijderd.

Voorbereiding

Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U hoeft niet nuchter te zijn.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt meldt u dit van tevoren aan de uroloog. In overleg met de arts stopt u tijdelijk met deze medicijnen.

Het is aan te raden voor vervoer naar huis te zorgen en niet zelf te rijden.

Het onderzoek

U meldt zich voor de afgesproken tijd aan via de aanmeldzuil in de centrale hal. Na het aanmelden krijgt u een briefje waarop staat waar u zich moet melden (dagcentrum). Hierna wordt u met een bed naar de poli urologie gebracht waar de uroloog de katheter inbrengt.

Het onderzoek zelf gebeurt op de afdeling medische beeldvorming.

Op het dagcentrum trekt u de kleding van het onderlichaam uit. Uw onderbroek mag u nog even aanhouden. Hierna wordt u met een bed naar de poli urologie gebracht. Hier neemt u plaats op een onderzoekstafel. De verpleegkundige maakt de penis of vagina schoon met een desinfecterende vloeistof. Daarna doet ze wat verdovende gel in de plasbuis of op de cystoscoop. Door de gel glijdt het buisje makkelijker naar binnen. Toch kan het inbrengen nog vervelend zijn of een branderig gevoel geven, vooral bij mannen. Probeer u te ontspannen; dit maakt het inbrengen van de cystoscoop makkelijker. Via deze cystoscoop voert de uroloog een dunne katheter op via de urineleider naar de nier.

Het kan dat u tijdens de behandeling aandrang om te plassen voelt. Dit komt omdat de uroloog steriel water in de blaas laat lopen. Het opvoeren van de katheter naar de nier kan gevoelig zijn.

Na het inbrengen van de urinekatheter wordt u met het bed naar de afdeling medische beeldvorming gebracht. De röntgenlaborant spuit de contrast­vloeistof in via de katheter om de urineleider en de nieren zichtbaar te maken op de foto. Vervolgens worden er foto’s gemaakt. De radioloog is hierbij aanwezig.

Na het onderzoek wordt de katheter verwijderd en gaat u met het bed terug naar het dagcentrum. De arts bepaalt hoelang u hier ter controle moet blijven. U mag dezelfde dag nog naar huis.

Na het onderzoek

Er zijn geen beperkingen na het onderzoek.

Sommige patiënten hebben na het onderzoek enkele dagen een branderig gevoel bij het plassen. Ook kunt u een sterkere plasdrang hebben.

Er kan wat bloed in de urine zichtbaar zijn. Dit is niet erg en niet gevaarlijk.

Het is belangrijk dat u veel drinkt, zeker 1,5 - 2 liter per dag.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw uroloog bij het eerst volgende polikliniek bezoek.

Belangrijk

Verhinderd
Bent u door ziekte of om andere redenen verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de poli urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Complicaties
Na de behandeling heeft u iets meer kans op een urineweginfectie. Toch komt dit  weinig voor. U neemt contact op als:

  • u plasklachten blijft houden;
  • er veel bloed zichtbaar is in de urine;
  • u hoge koorts krijgt (38,5 ºC of hoger).

Poli urologie, bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur:
0495 - 57 24 80

Buiten kantooruren met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80