PDF
Stel PDF samen

Niersteenvergruizing

Urologie

Bij u zijn één of misschien meerdere stenen in de nier of urineleider gevonden. In overleg met uw uroloog heeft u besloten de nierstenen te laten verwijderen met behulp van de niersteenvergruizer.

Hoe werkt de niersteenvergruizer?

De niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Door de energie te concentreren ter plaatse van de steen, wordt deze in zeer kleine deeltjes vergruisd. Dit gruis kan dan, via de natuurlijke weg, met de urine uitgeplast worden.

Voorbereiding

  • Voor de behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. Een licht ontbijt of lunch is toegestaan.
  • Gebruikt u medicijnen, dan heeft uw uroloog met u besproken welke medicijnen u niet meer mag gebruiken. Wanneer u op voorschrift van een andere specialist medicijnen gebruikt die acetosal bevatten, zoals Aspirine, Aspro, Chefarine, APC of Ascal, mogen deze alleen gestopt worden na overleg met die behandelend arts. Uw uroloog zal dit eventueel voor u regelen. Gebruikt u deze medicijnen als pijnstiller, dan mag u deze vanaf 7 dagen voor de behandeling niet meer innemen.
  • Ongeveer 1 uur voor de behandeling neemt u thuis een Diclofenac zetpil 100 mg. Deze pijnstiller heeft u meegekregen bij de poli urologie.
  • Als u onder controle staat bij de Trombosedienst dan stopt u, in overleg met uw uroloog, 7 dagen voor de behandeling met de medicijnen.
  • Bij (mogelijke) zwangerschap wordt de behandeling uitgesteld.
  • Op de dag van de behandeling is het wenselijk dat u telefonisch bereikbaar bent, zodat we eventuele veranderingen in de tijdsplanning van het onderzoek aan u kunnen doorgeven.

De behandeling

De ingreep vindt plaats in dagbehandeling. Soms wordt direct voorafgaande aan de behandeling nog een foto gemaakt om de precieze plaats van de steen vast te leggen. Voor de behandeling met de niersteenvergruizer krijgt u van de uroloog:

  • een recept voor pijnstillers, te gebruiken na de behandeling;
  • een foto-aanvraag ter controle, enkele weken na de behandeling;
  • een controle afspraak op de polikliniek.

Voor de behandeling wordt u gevraagd gemakkelijke kleding aan te trekken. Tijdens de behandeling mag u een T-shirt en onderbroek aanhouden.

U ligt tijdens de behandeling op een behandeltafel met een matje. In de tafel is een uitsparing om de vergruizer tegen uw zij aan te kunnen plaatsen. U gaat op de rug op het matje liggen met de arm naar de andere schouder, zodat deze niet in de weg ligt. Tijdens de behandeling wordt uw hartslag continu in de gaten gehouden.

Er wordt gel aangebracht op de huid voor een goede geleiding van de geluidsgolven. De behandeling start met een paar 'schoten'. Omdat de knallen hiervan best hard zijn heeft u gedurende de behandeling oorbeschermers op. De behandeling kan gevoelig zijn. De 'schoten' worden door de meeste mensen als een scherp tikkend of een zeurend gevoel ervaren.

Nazorg

Zodra u klaar bent wordt u (zo mogelijk lopend) opgehaald door een verpleegkundige van de afdeling dagbehandeling. Hier blijft u enkele uren ter observatie. Uw bloeddruk en polsslag worden regelmatig gecontroleerd.

U hoeft geen pyjama e.d. mee te brengen, u kunt in uw normale kleding op bed of in een stoel rusten.

Als de controles goed zijn mag u naar huis. Wij adviseren u om niet zelf te rijden maar voor vervoer te zorgen.

Thuis mag u weer gewoon eten en wordt u geadviseerd om extra te drinken. Extra vocht is nodig om goed en veel te plassen. U plast immers de gruisdeeltjes uit. Het is ook goed om te bewegen. Dit moet u echter niet forceren!

Als u zich goed voelt mag u uw normale werkzaamheden de dag na de ingreep weer hervatten.

In de eerste week na de behandeling plast u het meeste gruis uit. Na ongeveer 3 maanden zijn er geen gruisdeeltjes meer te verwachten. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling met de niersteenvergruizer is niet direct te beoordelen. Na enkele weken komt u op controle bij uw uroloog. Vooraf wordt een foto en/of echo gemaakt om het effect van de vergruizing te controleren. Met name bij grotere stenen komt het regelmatig voor dat de steen niet in een keer volledig vergruist. U moet dan rekening houden met een herhaling van de behandeling.

Bijwerkingen

  • Omdat de steen in gruisdeeltjes langs natuurlijke weg wordt uitgeplast, is het mogelijk dat u koliekpijnen krijgt (krampende pijn vanuit de zij uitstralend naar de onderbuik). U krijgt een recept mee voor pijnstillers. Als hiermee de pijn niet onderdrukt kan worden, kunt u contact opnemen met de uroloog.
  • Het steengruis kan de binnenzijde van de urineweg licht beschadigen. Hierdoor kan wat bloed in de urine komen, waardoor de urine rood van kleur kan zijn. Dit gaat na enige tijd vanzelf over.
  • Door de schokgolven kan de huid iets beschadigen. Dit ziet uit en voelt aan als een schaafwond. Dit is binnen enkele dagen weer weg.
  • Sommige patiënten krijgen na de behandeling lichte koorts. Dit kan het gevolg zijn van bacteriën die vóór de behandeling al in de urine aanwezig waren. Bij koorts neemt u contact op met de uroloog voor verder advies.

Belangrijk

Ziekte of verhindering
Als u door ziekte of een andere reden uw afspraak niet na kunt komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de poli urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80