PDF
Stel PDF samen

Verwijderen van een JJ-katheter

Urologie

Bij u wordt binnenkort de JJ-katheter verwijderd. Dit gebeurt tijdens een cystoscopie.

Wat is een JJ-katheter?

Een JJ-katheter is een dun slangetje dat loopt van de nier naar de blaas. Aan beide uiteinden van de katheter zit een krul. De ene krul ligt in de nier, de andere in de blaas. De krullen lijken op een ‘J’, vandaar de naam ‘JJ’-katheter.

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. De arts bekijkt de binnenkant van deze organen met een cystoscoop, dit is een dun hol buisje. Aan dit buisje zit een lampje en een kleine camera. Ook kunnen via de cystoscoop instrumenten zoals een grijpertje ingebracht worden.

Voorbereiding

Voor een cystoscopie is thuis geen speciale voorbereiding nodig.

Het verwijderen van de katheter

Het onderzoek gebeurt op de poli urologie. De uroloog doet het onderzoek en een verpleegkundige is hierbij aanwezig en assisteert.

Eerst wordt u gevraagd om, zo mogelijk, de blaas leeg te plassen. Er is een toilet naast de onderzoeksruimte. Hier kunt u zich ook uitkleden. De kleding van het onderlichaam (broek/rok en onderbroek) moet uit. De rest van de kleding kunt u aan houden. Daarna neemt u plaats in een speciale onderzoeksstoel. De verpleegkundige maakt de omgeving van de plasbuis schoon met een ontsmettende vloeistof. Dit is om te voorkomen dat tijdens het onderzoek bacteriën met het buisje in de blaas komen.

Bij mannen wordt een verdovende gel in de plasbuis gespoten. Daardoor wordt de plasbuis minder gevoelig gemaakt. De gel werkt ook als glijmiddel. Zo wordt pijn zoveel mogelijk beperkt. De gel moet een paar minuten inwerken en kan bij het inbrengen een tintelend / brandend gevoel geven.

Bij vrouwen wordt gel op het buisje gedaan om het inbrengen gemakkelijker te maken.

Toch kan het inbrengen nog vervelend zijn of een branderig gevoel geven, vooral bij mannen. Probeer te ontspannen; dit maakt het inbrengen van de cystoscoop makkelijker.

Het onderzoek

De cystoscoop wordt via de opening van de plasbuis in de blaas gebracht. Het helpt om hierbij zo goed mogelijk te ontspannen. De cystoscoop is met een slangetje verbonden aan een zak met steriel water. Via het slangetje en de cystoscoop brengt de arts water in de blaas. Hierdoor zet de blaas uit. U kunt het gevoel krijgen dat u moet plassen. De uroloog zorgt er voor dat de blaas niet te vol raakt. Is de aandrang vervelend, geef dit dan aan. De arts houdt hier tijdens het onderzoek rekening mee.

Na het vullen van de blaas kan de uroloog de plasbuis en de blaas onderzoeken. Met behulp van de cystoscoop wordt het uiteinde van de JJ-katheter gezocht. Dan wordt een dun slangetje met een grijpertje (een zogenaamde paktang) ingebracht via de cystoscoop. Het uiteinde van de JJ-katheter wordt met het grijpertje vastgepakt en samen met de cystoscoop voorzichtig naar buiten getrokken. Dit kan even een weeïg gevoel geven. Dit gevoel verdwijnt snel als het slangetje er eenmaal uit is en deze behandeling wordt normaal gesproken niet als pijnlijk ervaren. Daarna is het onderzoek afgelopen en kunt u op het toilet uitplassen en u weer aankleden.

Complicaties of klachten

De eerste uren of dagen na het onderzoek kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen of kan de aandrang hevig zijn. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet erg.

Het is belangrijk, dat u na het onderzoek veel drinkt. Dan nemen deze klachten sneller af.

Belangrijk

Contact opnemen
Neem contact op met de poli urologie als u na de ingreep klachten heeft zoals:

  • aanhoudend bloedverlies;
  • veel (flank)pijn;
  • koorts boven 38,5 ºC;
  • duidelijk moeilijker kunt plassen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80