Inbrengen van een JJ-katheter
Urologie
In overleg met uw uroloog is besloten dat bij u een JJ-katheter wordt ingebracht. U leest in deze folder waarom een JJ- katheter nodig is en hoe de plaatsing gaat.
Ligging van de nieren en de blaas
Uw nieren produceren urine. De urine loopt via de urineleiders naar uw blaas. Soms kunnen de nieren de urine niet goed afvoeren. Dit kan stuwing van urine in uw nierbekken veroorzaken. Daardoor kunt u pijn krijgen. Ook kan op de langere duur de nierfunctie verslechteren. Om de urine toch af te voeren naar de blaas plaatst de uroloog een JJ-katheter in uw urineleider.
Wat is een JJ-katheter?
Een JJ-katheter is een dun slangetje dat loopt van de nier naar de blaas. Aan beide uiteinden van de katheter zit een krul. De ene krul ligt in de nier, de andere in de blaas. De krullen lijken op een ‘J’ vandaar de naam JJ-katheter. Door de krullen aan beide uiteinden blijft de JJ-katheter goed op zijn plaats liggen.
Redenen voor het plaatsen van JJ-katheter
De meest voorkomende redenen zijn:
Steen in de urineleider of nier
De nier kan zijn urine niet kwijt omdat een steen de urineleider afsluit. Dan ontstaat er stuwing. Er kan ook een steen in de nier liggen die de afvoer naar de urineleider tegen houd.
Infectie
Een steen in de urineleider kan een infectie veroorzaken, een nierbekkenontsteking. Om de infectie te behandelen krijgt u antibiotica. Ook moet de urineafvoer verbeterd worden. Dit gebeurt door het plaatsen van een JJ-katheter. Nadat de infectie tot rust is gekomen, kan de steen behandeld worden.
Ontsteking of beschadiging
De urineleiders kunnen ook door een ontsteking of beschadiging te nauw worden. Hierdoor kan de nierfunctie verslechteren of u krijgt pijn in de zij. Een JJ-katheter is dan nodig.
De urineleider(s) worden dichtgedrukt
Bijvoorbeeld door een gezwel in de onderbuik.
Het inbrengen van een JJ-katheter
Het inbrengen van de JJ-katheter gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik. Bij uw bezoek aan de poli preoperatieve screening bespreekt men o.a. welke verdoving voor u het beste is.
Hoe lang u in het ziekenhuis verblijft hangt af van uw situatie. Uw uroloog informeert u hierover.
Het inbrengen van een JJ-katheter gebeurt op de operatiekamer.
U ligt op uw rug op de behandeltafel met uw benen in de steunen. Via uw plasbuis wordt een kijkinstrument, een cystoscoop, in uw blaas gebracht. De uroloog kan via een lens op het uiteinde van de cystoscoop uw blaas onderzoeken.
De arts brengt een dun plastiek draadje in via de urineleider naar de nier. Over deze draad wordt de JJ-katheter ingebracht. Hierna maakt men een röntgenfoto van de urineleider. Hierbij krijgt u contrastvloeistof ingespoten. Met de gemaakte röntgenfoto’s controleert de uroloog of de JJ- katheter op de juiste plaats ligt.
Het is mogelijk dat u na het inbrengen van de JJ- katheter nog een blaaskatheter heeft. Deze wordt meestal voordat u naar huis gaat weer verwijderd.
Een ingebrachte JJ-katheter kan in principe 3 - 6 maanden blijven zitten.
Het verwisselen van een JJ-katheter
Het verwisselen van een JJ-katheter gebeurd ook op de operatiekamer. Hierbij gebruikt de arts ook een cystoscoop. Na het verwijderen van de JJ- katheter brengt de arts een nieuwe JJ-katheter in.
Mogelijke complicaties
Bij alle ingrepen aan de blaas of urineleider kan een bloeding ontstaan. Over het algemeen stopt deze vanzelf. Het plaatsen van de JJ-katheter lukt niet altijd. Soms krijgt de arts de katheter niet goed op zijn plek omdat hij niet voorbij de vernauwing kan komen. De arts kiest dan voor een andere behandeling. Ook als er een gaatje (perforatie) in de wand van de urineleider ontstaat kiest de arts voor een andere behandeling. De JJ-katheter kan voor een irritatie van de blaas zorgen. U heeft dan steeds drang om te plassen. Medicijnen helpen hiertegen.
Weer thuis
Het is belangrijk dat u voldoende drinkt na het inbrengen van de JJ-katheter, ongeveer 2 liter per dag. Doordat de arts met een cystoscoop door de urinebuis is gegaan bestaat er altijd een kans op een infectie. Meet daarom enkele uren na het inbrengen de lichaamstemperatuur. Verhoging kan wijzen op een infectie. Doordat er een krul van de JJ-katheter in de blaas ligt kan er soms aandrang zijn om te plassen. Ook kan er bloed bij de urine zitten.
Belangrijk
Wanneer moet u contact opnemen?
- Als er veel bloed of bloedstolsels bij uw urine zit of het bloedverlies na 2 weken niet vermindert.
- Bij koorts boven de 38,5 °C.
- Bij hevig brandende pijn bij het plassen, ondanks dat u voldoende drinkt.
- Als u niet meer kunt plassen.
- Als u last krijgt van krampende pijn in uw nierstreek.
Poli urologie, bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 - 17:00 uur:
0495 – 57 24 80
Buiten kantooruren met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.
Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur
0495 – 57 24 80