PDF
Stel PDF samen

Uroflowmetrie met residumeting

Urologie
Kindergeneeskunde

Om de oorzaak van de klachten van uw kind te achterhalen wordt een uroflowmetrie gedaan. Bij dit onderzoek wordt gekeken hoe uw kind plast en wordt de hoeveelheid achtergebleven urine in de blaas vastgesteld (residumeting).

Onbekend kan heel eng zijn!

Wanneer een kind een onderzoek of een behandeling in het ziekenhuis krijgt, wint angst het vaak van de normale nieuwsgierigheid. Om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden, is het belangrijk dat u vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt, of in elk geval minder is.

Het doel van het onderzoek

Met dit onderzoek onderzoeken we op welke manier uw kind plast. Met name de plassnelheid en het plaspatroon. Een apparaat meet de hoeveelheid en de kracht van de urinestraal. Afhankelijk van de straalkracht en de vorm van de grafiek worden conclusies getrokken. Door de uroloog wordt hierna met behulp van een echo-apparaat de hoeveelheid overgebleven urine in de blaas van uw kind bepaald. (zie het onderzoek)

De dag van het onderzoek

Voor het onderzoek is het belangrijk dat de blaas van uw kind vol is. Laat uw kind daarom 1 uur voor het onderzoek 3 glazen drinken.

uroflowmetrie.jpg

Vanaf dat moment mag uw kind niet meer naar het toilet. Soms moet uw kind 2 x plassen op het speciaal toilet (zie het onderzoek). Tip: neem drinken mee wat uw kind lekker vindt, hij/zij kan dit drinken om opnieuw een volle blaas te krijgen.
Belangrijk: Als uw kind zijn/haar plas niet meer kan ophouden voordat hij/zij aan de beurt is, meld dit dan bij de balie.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt op de poli urologie. Uw kind plast hier op een speciaal toilet. In dit toilet zit een apparaat dat de kracht van de urinestraal meet. Daarna gaat uw kind op de behandeltafel liggen. Met een echo-apparaat wordt de hoeveelheid overgebleven urine in de blaas van uw kind gemeten.

uroflowmetrie2.jpg

Een echo-apparaat is een apparaat dat geluidsgolven uitzendt en terug ontvangt. Deze geluidsgolven worden omgezet in beelden, Om het geluid goed te geleiden krijgt uw kind speciale gel op de buik gesmeerd. Dit voelt koud en glibberig aan. Het is een wateroplosbare, kleurloze gel die heel makkelijk te verwijderen is. Deze gel heeft geen bijwerkingen. Daarna gaat de uroloog met een apparaat over de buik. Het onderzoek doet geen pijn. Op een beeldscherm zijn de blaas van uw kind en de achtergebleven urine te zien. Ook maakt de uroloog een controle echografie van beide nieren. Via de linker en rechter zijkant (van de buik) worden de nieren zichtbaar gemaakt.

De uitslag

Na het onderzoek heeft u nog een vervolg afspraak bij de kinderarts. Daar wordt met u en uw kind de uitslag besproken. U kunt uw kind vertellen dat:

  • het voor een onderzoek naar het ziekenhuis moet, maar dat u er de hele tijd bij mag blijven
  • het een tijdje zijn/haar plas moet ophouden
  • het op een speciale wc een plas moet doen, als de verpleegkundige dat zegt
  • als de plas is gedaan, nog een echo van de buik wordt gemaakt
  • het allemaal absoluut geen pijn doet.

Belangrijk

Voor het onderzoek is het belangrijk dat de blaas van uw kind vol is. Als uw kind zijn/haar plas niet meer kan ophouden voordat hij/zij aan de beurt is, meld dit dan bij de balie.

Heeft u nog vragen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u nog vragen heeft voordat de uroflowmetrie plaats vindt. Aarzel niet ons te bellen, wij nemen graag even de tijd om uw vragen te beantwoorden. Wanneer u de afspraak moet verzetten belt u ons, indien mogelijk, tenminste 2 dagen van tevoren.

Poli urologie, bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 12:00 uur:
0495 - 57 24 80

Poli kindergeneeskunde, bereikbaar op werkdagen van 08:30 -17:00 uur:
0495 – 57 22 50

De kinderverpleegkundige van de ploeppoli is aanwezig op donderdagmiddag.