PDF
Stel PDF samen

Neurostimulatie bij blaasproblemen

PTNS behandeling

Urologie

In overleg met uw uroloog heeft u een afspraak gemaakt voor een PTNS behandeling. Dit is een behandeling waarbij een onderbeenzenuw wordt gestimuleerd via kleine elektrische prikkelingen. Stimulatie van deze zenuw kan een gestoorde blaasfunctie herstellen.

PTNS staat voor:
Percutane = door de huid heen
Tibial: = scheenbeen
Nerve = zenuw
Stimulation = stimulatie

De PTNS behandeling kan bij de volgende klachten verbetering brengen:

  • Extreem vaak plassen, zowel overdag als ‘s nachts.
  • Hevige aandrang om te plassen die samengaat met urineverlies.
  • Onbegrepen blaas- en bekkenbodempijn.

Wat is een PTNS behandeling

De werking van de blaas wordt geregeld door een groep zenuwen onderaan de wervelkolom. Door deze zenuwen te prikkelen met kleine stroom­stootjes kan uw blaas rustiger worden. Dit gebeurt door een elektrisch signaal te geven aan een zenuw bij uw enkel. Deze zenuw is nauw verbonden met de zenuwen die de werking van de blaas regelen.

De PTNS behandeling is een veilige behandeling.

Voorbereiding thuis

Wij verzoeken u thuis de voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. Gebruik op de dag van de behandeling geen crème op uw onder­benen en voeten.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een verpleegkundige van de poli urologie. In de onderzoekskamer neemt u plaats op een onderzoeksbank, met een van de voeten ontbloot. Een zeer dunne acupunctuurnaald wordt boven de enkel ingebracht. Dit doet vrijwel geen pijn. Een elektrode wordt onder de voetzool geplakt Deze elektrode wordt aangesloten aan een stimulatiekastje. De juiste sterkte wordt samen met u bepaald. Het elektrisch signaal geeft een prikkelend gevoel in uw hiel en tenen. Het doet geen pijn.

Na 30 minuten wordt u van het kastje losgekoppeld en het naaldje verwijderd.

Direct na de behandeling kunt u weer naar huis.

Deze behandeling krijgt u 1 x per week, 12 weken achter elkaar. Iedere behandeling duurt ongeveer 45 minuten. Na 6 en na 12 behandelingen bespreekt de verpleegkundige met u wat het resultaat is.

Hoe snel kunt u resultaten verwachten?

U heeft minstens 6 behandelingen nodig om een verandering te merken in uw klachten. Het is vooraf niet te voorspellen of de behandeling voor u helpt. Wel hebben veel mensen na de PTNS behandeling een duidelijke vermindering van de klachten of verdwijnen de klachten helemaal.

Na de 12 behandelingen bespreekt u met uw arts de verdere behandeling.

Bijwerkingen

De PTNS behandeling heeft nauwelijks risico’s en bijwerkingen. Het kan zijn dat u na de behandeling nog een lichte trilling of wat spierpijn in uw onderbeen voelt.

Belangrijk

Voorbereiding
Wij verzoeken u thuis de voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. Gebruik op de dag van de behandeling geen crème op uw onder­benen en voeten.

Verhinderd?
Mocht u door ziekte of om andere redenen verhinderd zijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de poli urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80