Flowmetrie en echografie van de blaas
Urologie
Wat is Flowmetrie?
Flowmetrie is het meten van de hoeveelheid urine die u normaal (in 1 keer) uitplast. Ook wordt de kracht van uw blaas en de tijd die u voor het uitplassen nodig heeft, gemeten.
Hoe bereidt u zich voor?
Voor het onderzoek is het van belang dat u een goed gevulde blaas heeft. Als er te weinig urine in de blaas zit lukt de meting niet. Het onderzoek lukt het beste als u een normaal tot sterk aandranggevoel heeft. Daarom is het belangrijk dat u thuis:
- ruim drinkt voor het onderzoek;
- minstens 1 uur voor het onderzoek de urine ophoudt.
Uw afspraak op de poli urologie
U meldt zich voor de afgesproken tijd aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Bij de poli urologie proberen we het onderzoek zo snel mogelijk uit te voeren zodat u niet onnodig lang met een gevulde blaas hoeft te wachten. Waarschuw de assistente als het wachten voor u toch te lang duurt. Vertel dat u voor een flowmetrie komt. Het kan zijn dat u na het plassen weer in de ontvangstruimte plaats mag nemen. Er zijn mogelijk nog andere patiënten die vóór u een afspraak bij de arts hebben. U hoeft dan in ieder geval niet langer met een volle blaas te wachten. Na het onderzoek heeft u een gesprek met de uroloog.
Wat gebeurt er bij de flowmetrie?
Tijdens het onderzoek plast u in een speciaal daarvoor bestemd toilet. Dit toilet is verbonden met een flowmeter. Deze flowmeter begint direct te registreren als u begint met plassen en meet de kracht van de straal. Deze meting wordt automatisch vastgelegd. De assistente hoeft hier niet bij aanwezig te zijn.
Als u normaal gesproken zittend plast, kunt u dit nu ook doen. Als u normaal gesproken staande plast, kan dat ook.
Wat is een echo-residumeting?
Meestal krijgt u ná de flowmetrie ook nog een echo van uw blaas. Dit noemt men een echo-residumeting. Het is belangrijk om te weten of u uw blaas helemaal leeg plast. Als er te veel urine achterblijft kan dit klachten geven. Als er nog urine achterblijft in de blaas noemen we dat residu.
Wat gebeurt er bij de echo-residumeting?
U mag op de onderzoekstafel gaan liggen. De verpleegkundige brengt voor het onderzoek een beetje gel aan op de huid van de buik, ter hoogte van de blaas. Daarna maakt de verpleegkundige de echo.
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven (trillingen). Deze zijn niet hoorbaar. Door met een zender/ontvanger over uw buik te bewegen worden de geluidsgolven in uw buik gezonden. De organen in uw buik, dus ook de blaas, weerkaatsen deze geluidsgolven. Dit noemt men echo’s. Deze worden op een beeldscherm zichtbaar gemaakt. Zo kan nauwkeurig gemeten worden hoeveel urine er na het plassen in de blaas is achtergebleven.
Het onderzoek duurt maar enkele seconden en doet geen pijn. Het is ongevaarlijk en geeft geen bijwerkingen.
De uitslag
Direct na het onderzoek bespreekt de uroloog met u de uitslag.
Belangrijk
Voorbereiding
Voor het onderzoek is het van belang dat u een goed gevulde blaas heeft. Als er te weinig urine in de blaas zit lukt de meting niet. Het onderzoek lukt het beste als u een normaal tot sterk aandranggevoel heeft. Daarom is het belangrijk dat u thuis:
- ruim drinkt voor het onderzoek;
- minstens 1 uur voor het onderzoek de urine ophoudt.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.
Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur
0495 – 57 24 80