Blaashals incisie
Urologie
In deze folder vindt u algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier staat. Als dat zo is, bespreekt de uroloog dit met u.
De blaashals incisie
U heeft last van een vernauwing van de blaasuitgang (blaashals). De operatie die nodig is om dit te verhelpen heet blaashals incisie. Incisie wil zeggen dat er een insnede gemaakt wordt in de plasbuis (urinebuis). De uroloog doet dit via de plasbuis, dus via de penis.
De ingreep is een echte operatie, maar u heeft geen zichtbare wond.
Voor de ingreep krijgt u volledige verdoving (narcose) of plaatselijke verdoving via een ruggenprik. U krijgt enige tijd voor de operatie een afspraak bij de poli preoperatieve screening als voorbereiding op de verdoving. Daar bespreken ze onder andere met u welke verdoving u krijgt.
Voorbereiding
Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van tevoren aan de uroloog vertellen. Uw uroloog spreekt met u af hoelang u voor de operatie moet stoppen met deze medicijnen.
De operatie
U ligt tijdens de operatie met uw benen opgetrokken in beensteunen. De uroloog brengt een kijkinstrument in de plasbuis. Tijdens de ingreep bekijkt de uroloog uw blaas. Dan maakt hij 1 of 2 sneetjes in de blaashals waardoor deze wijder wordt. De wondjes worden dicht gebrand.
Daarna brengt de arts een blaaskatheter (dun soepel slangetje) in tegen een eventuele nabloeding. Via deze katheter kan de urine uit de blaas afvloeien naar de aangesloten urineopvangzak.
De operatie duurt ongeveer 20 minuten.
Na de operatie
Als de urine helder is en er zijn geen bloedstolsels dan wordt de blaaskatheter verwijderd. Meestal is dat binnen 24 uur.
Als het plassen weer goed op gang is gekomen bespreekt de arts wanneer u naar huis mag. Dat is meestal 1 - 2 dagen na de operatie.
U krijgt een afspraak mee voor controle bij de uroloog.
Na de operatie kunt u een schrijnend gevoel hebben in de plasbuis. Soms verliest u wat bloed bij de urine. Schrik daar niet van, neem rust en drink veel, dan is uw urine snel weer helder.
Het duurt ongeveer 2 weken voor u helemaal herstelt bent.
Gevolgen voor de zaadlozing
Uw zaadlozing is anders. Het sperma komt vaak niet meer naar buiten. Het gaat naar de blaas en wordt vervolgens uitgeplast. Dit kan helemaal geen kwaad. Het klaarkomen (orgasme) blijft wel hetzelfde.
Leefregels
Na een blaashalsincisie mag u 2 weken:
- geen zwaar lichamelijk werk doen, zoals tillen of sporten,
- niet fietsen, niet vrijen of masturberen,
- geen alcohol gebruiken.
Belangrijk
Contact opnemen
Neem telefonisch contact op als:
- u koorts heeft boven de 38,5 °C,
- het bloedverlies meerdere dagen aanhoudt.
Poli urologie, bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur:
0495 - 57 24 80
Buiten kantooruren met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.
Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur
0495 – 57 24 80