PDF
Stel PDF samen

Verwijderen van een zaadbal

Orchidectomie

Urologie

Uw behandelend arts heeft een afwijking aan uw zaadbal vastgesteld. In overleg met u is besloten om de zaadbal te verwijderen. Deze operatie wordt orchidectomie genoemd (chirurgische verwijdering van de zaadbal, ook wel teelbal genoemd). De uroloog heeft u al informatie gegeven over deze operatie. In deze folder kunt u alles rustig nalezen.

Wat zijn de zaadballen?

De zaadballen (testes) zijn ovaal van vorm en ongeveer 4 – 5 centimeter groot. In de zaadballen worden de zaadcellen en een groot deel van het mannelijk hormoon testosteron gemaakt.

Waarom is een operatie nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn om één of beide zaadballen te verwijderen zoals:

  • Tumoren van de zaadbal: teelbalkanker / testiscarcinoom.
  • Infectie van de zaadbal en de bijbal: als meerdere behandelingen niet aanslaan en de klachten blijven dan kan het verwijderen van de zaadbal en de bijbal nodig zijn.
  • Gevorderde prostaatkanker: door het verwijderen van de zaadbal wordt minder testosteron aangemaakt. Dit remt de groei van de prostaatkanker en de tumor krimpt.
  • Draaiing van de zaadbal en bloedvaten: orsio testis. Door de draaiing wordt de bloedtoevoer naar de zaadbal afgeklemd waardoor de zaadbal afsterft.

Vruchtbaarheid

Het verwijderen van 1 zaadbal heeft weinig gevolgen. Het komt zelden voor dat hierdoor de zin in seks verminderd (libidoverlies) of impotentie ontstaat. En omdat u 1 zaadbal over hebt, bent u nog steeds vruchtbaar.

Voorbereiding

Vanuit de poli urologie gaat u naar het planbureau. Het planbureau maakt met u een afspraak voor een bezoek aan de poli preoperatieve screening. De anesthesist of anesthesiemedewerker geeft tijdens dit bezoek aan welke vooronderzoeken eventueel nodig zijn. Ook bespreekt hij welke vorm van verdoving voor u mogelijk is.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan bepreekt de uroloog met u hoeveel dagen voor de operatie u (tijdelijk) moet stoppen met innemen.

Als de uroloog dit niet met u heeft besproken belt u dan naar de poli urologie om dit aan te geven.

De operatie

Er zijn 2 manieren van opereren om de zaadbal te verwijderen. De keuze van de operatie hangt samen met de aandoening waarvoor de operatie nodig is.

De eenvoudige operatie via de balzak (het scrotum):
Bij een eenvoudige verwijdering van de zaadbal wordt een klein sneetje in de balzak gemaakt. Via dit sneetje wordt de zaadbal verwijderd.

Radicale operatie via de lies:
Bij verdenking op teelbalkanker gebeurt de verwijdering van de zaadbal via de lies. Dan wordt een horizontale snede gemaakt in het onderste gedeelte van de buik vlak boven het kruis. Daarna wordt de zaadbal omhoog geduwd en via deze opening verwijderd.

De wond wordt met oplosbare hechtingen gehecht.

Opnameduur

Als alles naar wens verloopt mag u dezelfde dag of de dag na de ingreep weer naar huis.

Adviezen voor thuis

Na de operatie is het verstandig de daarop volgende dagen een strakke onderbroek of zwembroek (geen boxershort) te dragen. Dit geeft steun aan de balzak. Als u deze ook ’s nachts draagt, vermindert u de kans op zwelling.

Bij pijn kunt u pijnstilling gebruiken bijvoorbeeld 3 – 4 x per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg of andere voorgeschreven pijnstillers.

De eerste dagen thuis is het belangrijk dat u rustig aan doet bij bewegingen. Het is verstandig de eerste week rustig aan te doen, om spanning op de wond te voorkomen. Luister naar uw lichaam. U mag na de ingreep 1 week niet fietsen, baden, zwemmen of werken. Douchen mag wel. U mag 2 weken niet zwaar tillen, lichamelijk zwaar werk doen. Ook mag u de eerste 2 weken geen seks hebben.

Mogelijke complicaties

Naast algemene complicaties na een operatie zoals trombose kunnen bij deze operatie ook andere complicaties voorkomen:

  • Zwelling of blauwe verkleuring (bloeduitstorting) in het wondgebied. Dit lost meestal vanzelf op.
  • Een nabloeding komt soms voor, meestal binnen 24 uur na de operatie. Hierdoor neemt de zwelling van de balzak snel toe.
  • Na enkele dagen kan een infectie van de wond ontstaan. Daardoor wordt de balzak langzaamaan gezwollen, rood en pijnlijk.

Controle

U krijgt een afspraak voor controle op de poli urologie. De uroloog controleert de wond en bespreekt met u de uitslag van het weefsel, dat tijdens de operatie is verwijderd. Ook bespreekt de uroloog met u de eventuele verdere behandeling.

Belangrijk

Contact
Neem contact op met een van onderstaande telefoonnummers als u een van de volgende klachten heeft:

  • Ernstige, aanhoudende, steeds erger wordende pijn;
  • Ernstig bloedverlies uit de wond;
  • Koorts boven 38,5 °C.

Poli urologie, bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 - 17:00 uur:                        
0495 – 57 24 80

Buiten kantooruren met de afdeling spoedeisende hulp:                                     
0495 – 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80