PDF
Stel PDF samen

Spermatocele operatie

Urologie

 

Wat is een spermatocele?

Een spermatocele is een holte in de balzak (scrotum), gevuld met spermacellen.

Spermatoceles ontstaan vanuit de bijbal. In de zaadbal wordt zaadvocht gevormd dat in de bijbal verder rijpt. Vanuit de bijbal gaat het zaadvocht via de zaadleider naar de prostaat. De bijbal bestaat uit talrijke kleine buisjes die te wijd kunnen worden als het transport niet goed verloopt (bv. door een ontsteking). Zo'n verwijding blijft vaak klein, maar kan ook groter worden. Dan is er sprake van een spermatocele. Spermatoceles worden nooit kwaadaardig en geven meestal geen pijnklachten.

Waarom behandelen?

De meeste spermatoceles hoeven niet behandeld te worden. Ze gaan echter niet vanzelf weg. Soms worden ze zo groot dat er wel klachten ontstaan. Ze hinderen in bepaalde activiteiten, of de kleding gaat knellen. Het kan ook als cosmetisch storend ervaren worden. Het is een van deze of een andere reden die u heeft laten besluiten om de arts te bezoeken.

De opname

De operatie gebeurt in dagopname. Dat wil zeggen dat u op een en dezelfde dag wordt opgenomen, geopereerd en weer naar huis mag. Het planbureau spreekt met u af wanneer de  ingreep plaatsvindt.

Voorbereiding

Het planbureau maakt met u een afspraak voor een bezoek aan de poli preoperatieve screening. De anesthesist of anesthesiemedewerker geeft tijdens dit bezoek aan welke vooronderzoeken eventueel nodig zijn. Tevens bespreekt hij welke vorm van verdoving voor u mogelijk is.

Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, spreekt uw behandelend arts met u af vanaf wanneer u tijdelijk dient te stoppen met deze medicijnen.

Om huidbeschadigingen met als gevolg risico op een wondinfectie te voorkomen, wordt ten zeerste afgeraden om vóór de ingreep de haren te verwijderen in het operatiegebied. Verwijdert u regelmatig de haren in het operatiegebied, dan mag u tot 7 dagen vóór de operatie géén haren verwijderen.  Vindt de specialist het alsnog nodig om haren te verwijderen, dan zal dit plaatsvinden in het OK-complex.

De operatie

De uroloog maakt een snede in de balzak. Via deze snede worden de bal en bijbal geïnspecteerd en de spermatocele verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Na de operatie

Na de operatie kunt u het beste een onderbroek dragen (ook 's nachts) die veel steun geeft (dus geen boxershort). U vermindert hiermee de kans op zwelling. Het verband dat is aangebracht, kan als het nodig is verwisseld worden. Na 2 dagen mag het verband eraf en kunt u weer (kort) douchen. Vermijdt het nemen van een bad, dit maakt de huid week, waardoor de wond slecht geneest of zelfs weer open gaat.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Na de ingreep kan een bloeduitstorting ontstaan of pijn optreden in het wondgebied. Ook een infectie is mogelijk.

De kans bestaat dat u, aan de geopereerde zijde, onvruchtbaar wordt omdat de bijbal verantwoordelijk is voor het transport van de zaadcellen tussen zaadbal en de prostaat.

Bij veel mensen krijgt de wond een blauwe kleur door de bloeduitstorting. Hiervoor is geen verdere behandeling nodig.

Vaak ontstaat na de operatie een zwelling rondom de zaadbal, deze verdwijnt vanzelf. Dit kan wel enige tijd duren, ongeveer 6 - 8 weken. Maakt u zich hierover niet ongerust.

In zeldzame gevallen komt de spermatocele na de operatie terug. De kans hierop is 1 á 2 %.

Hoe verloopt het herstel?

Houdt de scrotumwond goed droog, dan geneest het redelijk vlug. Eventueel kunt u hiervoor een föhn gebruiken. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Als geen complicaties zijn opgetreden zult u snel uw normale activiteiten kunnen hervatten. Doe de eerste week na de operatie rustig aan. Na 5 dagen kunt u eventueel weer bloedverdunners gebruiken.

De nacontrole

Als u naar huis gaat maakt de afdelingssecretaresse voor u de controle afspraak.

Belangrijk

Om huidbeschadigingen met als gevolg risico op een wondinfectie te voorkomen, wordt ten zeerste afgeraden om vóór de ingreep de haren te verwijderen in het operatiegebied. Verwijdert u regelmatig de haren in het operatiegebied, dan mag u tot 7 dagen vóór de operatie géén haren verwijderen. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80