PDF
Stel PDF samen

Hydrocele operatie

Urologie

U krijgt binnenkort een hydrocele operatie. Deze folder kan u helpen zich goed voor te bereiden op de ingreep.

Wat is een hydrocele?

Het is een goedaardige zwelling vanuit de balzak (scrotum), gevuld met vocht. Hydro betekent water, cele betekent holte.

De zaadballen zijn omgeven door een vlies waarin de zaadbal zich kan bewegen. Binnen dit vlies bevindt zich vocht. De hoeveelheid vocht rond de zaadbal kan onder bepaalde omstandigheden sterk toenemen, bijvoorbeeld als gevolg van een trauma of van een infectie. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor de vochttoename.

Een hydrocele kan ook ontstaan als reactie op een gezwel of een ernstige ontsteking. Het is dan belangrijk dat de oorzaak van de hydrocele nader onderzocht wordt. Over het algemeen volstaat een lichamelijk onderzoek, maar soms is een echografisch onderzoek van de balzak nodig, (onderzoek met geluidsgolven).

Hydroceles zijn vaak klein en voelen zacht aan. Ze kunnen echter ook groot worden, tot zo'n 15 centimeter doorsnede. Hydroceles komen veel voor en kunnen nooit kwaadaardig worden.

Waarom behandelen?

Hydroceles hoeven niet altijd behandeld te worden. Ze gaan echter niet vanzelf weg. Soms worden ze zo groot dat er wel klachten ontstaan. Ze hinderen in bepaalde activiteiten, of de kleding gaat knellen. Het kan ook als cosmetisch storend ervaren worden.

De opname

De operatie gebeurt in dagopname. Dat wil zeggen dat u op een en dezelfde dag wordt opgenomen, geopereerd en weer naar huis mag. Het planbureau spreekt met u af wanneer de  ingreep plaatsvindt.

Voorbereiding

Het planbureau maakt met u een afspraak voor een bezoek aan de poli preoperatieve screening. De anesthesist of anesthesiemedewerker geeft tijdens dit bezoek aan welke vooronderzoeken eventueel nodig zijn. Tevens bespreekt hij welke vorm van verdoving voor u mogelijk is.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen dan spreekt uw behandelend arts met u af vanaf wanneer u tijdelijk dient te stoppen met deze medicijnen.

Om huidbeschadigingen met als gevolg risico op een wondinfectie te voorkomen, wordt ten zeerste afgeraden om vóór de ingreep de haren te verwijderen in het operatiegebied. Verwijdert u regelmatig de haren in het operatiegebied, dan mag u tot 7 dagen vóór de operatie géén haren verwijderen. 

Vindt de specialist het alsnog nodig om haren te verwijderen, dan zal dit plaatsvinden in het OK-complex.

De operatie

De uroloog maakt een snede in de balzak. Via deze snede worden de bal en bijbal geïnspecteerd en de hydrocele verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Na de operatie

Na de operatie kunt u het beste een onderbroek dragen (ook 's nachts) die veel steun geeft (dus geen boxershort). U vermindert hiermee de kans op zwelling.

Het verband kan, als het nodig is verwisseld worden. Na 2 dagen mag het eraf blijven en kunt u weer (kort) douchen. Neem geen bad, dit maakt de huid week, waardoor de wond slecht geneest of zelfs weer open gaat.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Na de ingreep kan een bloeduitstorting ontstaan of pijn optreden in het wondgebied. Ook een infectie is mogelijk. Bij veel mannen krijgt de wond een blauwe kleur door de bloeduitstorting, waarvoor geen verdere behandeling nodig is. Vaak ontstaat na de operatie een zwelling rondom de zaadbal, die vanzelf verdwijnt. Dit kan wel enige tijd duren en maanden aanhouden. Maakt u zich hierover niet ongerust.

In zeldzame gevallen komt de hydrocele na de operatie terug. De kans hierop is 1 - 2%.

Hoe verloopt het herstel?

Houdt de scrotumwond goed droog, dan geneest het redelijk vlug. Eventueel kunt u hiervoor een föhn gebruiken. Hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Als geen complicaties zijn opgetreden zult u snel uw normale activiteiten kunnen hervatten. Doe de eerste week na de operatie kalm aan.

Na 5 dagen kunt u eventueel gestopte bloedverdunners weer gebruiken.

De nacontrole

De afdelingssecretaresse maakt voor u een afspraak voor controle bij de uroloog.

Belangrijk

Om huidbeschadigingen met als gevolg risico op een wondinfectie te voorkomen, wordt ten zeerste afgeraden om vóór de ingreep de haren te verwijderen in het operatiegebied. Verwijdert u regelmatig de haren in het operatiegebied, dan mag u tot 7 dagen vóór de operatie géén haren verwijderen. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80