PDF
Stel PDF samen

Huidlijm

Informatie na toepassing

Spoedeisende hulp

U heeft zojuist op de afdeling spoedeisende hulp een wondbehandeling ondergaan. De behandelend arts heeft ervoor gekozen uw wond te sluiten met gebruik van lijm in plaats van hechtingen. De wondlijm zorgt voor, net als bij de toepassing van hechtingen, een sterke breukbestendige en soepele wondbedekking. De wondgenezing verloopt net als onder een natuurlijke wondkorst.

Na de behandeling

Voor u betekent dit dat de behandeling minder belastend en pijnlijk is geweest. Er is geen verband of pleister op uw wond aangebracht.

Mocht u toch zelf een verband of pleister willen aanbrengen dan kan dit. Let hierbij op dat dit zeer ruim over de wond wordt aangebracht. Het plakgedeelte van de pleister mag niet op de wond komen. Dit is om te voorkomen dat bij het verwijderen van het verband of pleister, te veel spanning op de wondranden wordt gezet. Hierdoor ontstaat, zeker binnen de eerste 4 dagen, de kans dat de wondranden uiteen gaan.

De wondlijm slijt er vanzelf af in de loop van 5 - 10 dagen.

Voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet peuteren aan de wondlijm.
  • Voorkom krabben, een genezende wond kan namelijk altijd jeuk veroorzaken.
  • U mag enkele uren nadat de wondlijm is opgebracht al douchen. Extra bescherming is niet nodig. Voorkom echter wel dat de wond doorweekt raakt (dus geen bad nemen).
  • 'Schrobben' op de plaats van de wond tijdens het douchen wordt nadrukkelijk afgeraden.

Uw wond hoeft na behandeling niet meer in het ziekenhuis gecontroleerd te worden. Indien de wondranden toch uiteen zouden gaan (gapen van de wond) dan wordt u verzocht zich weer op de afdeling spoedeisende hulp te melden. Indien u zich houdt aan bovengenoemde voorzorgsmaatregelen zal dit vrijwel zeker niet voorkomen.

Heeft u nog vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10