PDF
Stel PDF samen

Hechtwond aandachtspunten

Spoedeisende hulp

U bent door een arts op de spoedeisende hulp behandeld voor een wond. De wond is gehecht. In deze folder vindt u enkele tips hoe u het beste met deze wond kunt omgaan.

Pijnklachten

Een wond kan pijnlijk zijn. Indien nodig kunt u hiervoor een pijnstiller innemen. Paracetamol (500 mg) is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Voor de juiste dosering raadpleeg de bijsluiter.

Let op: bij kinderen gelden andere regels voor dosering. Lees daarom voor de juiste dosering en eventuele bijwerkingen altijd eerst de bijsluiter.

Wondverzorging

Na 24 - 48 uur mag u de pleister van de wond verwijderen en weer douchen. De wond is dan voldoende dicht. Als het gaasje vast zit aan de wond kunt u dit onder de douche losweken. Na het douchen dept u de wond droog.

U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft. Het droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. U kunt dus beter geen afsluitende pleister op de wond gebruiken; deze maakt de wond vochtig.

Wondinfectie

Als de wond binnen enkele dagen rood, dik en pijnlijk wordt, er pus uitkomt en/of u koorts (38.0 ºC of hoger) heeft, moet u contact opnemen met de poli chirurgie of met de spoedeisende hulp.

Hechtingen

Soms kunnen huidhechtingen wat irritatie veroorzaken. De huid rondom de hechtingen kan dan wat rood zijn. Dit is geen reden tot ongerustheid. De hechtingen moeten verwijderd worden. Afhankelijk van de plaats van de wond gebeurt dit tussen de 5 - 14 dagen.

Telefoonnummers

Poli chirurgie, bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 16:30 uur:
0495 - 57 22 70

Spoedeisende hulp (SEH):
0495 - 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli chirurgie.

0495 - 57 22 70
Maandag t/m vrijdag
08:30 - 16:30 uur