PDF
Stel PDF samen

Slijmbeursontsteking

Reumatologie

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje op botdelen die uitsteken, bijvoorbeeld bij de elleboog, heup, schouder en knie. De slijmbeurs kan ontstoken raken. Vaak gebeurt dit door overbelasting.

Symptomen

Het gewricht waar de slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd, zich bevindt, voelt pijnlijk en stijf aan. Hierdoor is bewegen moeilijk. Zo veroorzaakt een slijmbeursontsteking van de schouder pijnklachten als u uw armen heft. Daarnaast is de huid rood en voelt deze warm aan. Ook kan er een zwelling ontstaan.

Oorzaak

Een ongeval of lichamelijke overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Door een val of een klap (bij een ongeval) kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Een voorbeeld van een slijmbeursontsteking door overbelasting is een studentenelleboog: door herhaaldelijk op de elleboog te steunen, raakt de slijmbeurs ontstoken. Een slijmbeursontsteking kan ook samenhangen met een reumatische ziekte of artrose.

Onderzoek

De arts kan na lichamelijk onderzoek en op basis van de klachten de diagnose vaak al stellen. Soms wordt aanvullend onderzoek, zoals het maken van röntgenfoto’s, een echo of bloedonderzoek, gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. Soms wordt bij het maken van een echografie direct een injectie met ontstekingsremmende en pijnstillende werking ingespoten (zie behandeling).

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten en de plaats van de slijmbeursontsteking. Meestal schrijft de arts een combinatie voor van rust en ontstekingsremmende pijnstillers. In ernstigere gevallen begint de arts met het leegzuigen van de slijmbeurs en het inbrengen van een ontstekingsremmend middel via een injectie. Indien dit niet het gewenste resultaat geeft, kiest de arts voor een operatie. Door middel van een kijkoperatie wordt bij u de slijmbeurs verwijderd.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.