PDF
Stel PDF samen

Sclerodermie

Reumatologie

Systemische sclerose wordt ook wel sclerodermie. Sclerodermie betekent letterlijk ‘harde huid’. Het is een reumatische ziekte, waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt.

Symptomen

Er bestaan 2 vormen van sclerodermie:

  • Lokale sclerodermie. Alleen het bindweefsel van de huid verhard. Deze vorm verloopt mild.
  • Systemische sclerodermie. Bij deze vorm verhardt het bindweefsel van de huid, maar kunnen ook inwendige organen worden aangetast. Het gaat bijvoorbeeld om de slokdarm, longen, hart en nieren.

Bij beide vormen is er sprake van huidklachten. Uw huid wordt dikker, stugger en droog. De huid die ontstaat, kunt u vergelijken met littekenweefsel. Soms ontstaan er pijnlijke zweertjes en jeuk. Ook vermoeidheid komt bij patiënten met sclerodermie vaak voor.

Bij de systemische vorm zijn de overige klachten afhankelijk van welke organen zijn aangetast. In het geval van de longen ontstaat er meestal kortademigheid en pijn op de borst. Is het hart aangetast dan kunnen bijvoorbeeld hartritmestoornissen ontstaan.

Oorzaak

Bij sclerodermie wordt de aanmaak van bindweefsel verstoord. Bindweefsel bestaat onder andere uit collageen en elastine. Bij sclerodermie wordt er meer collageen gevormd dan elastine. Hierdoor wordt het bindweefsel stugger. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Voor zover we nu weten, is sclerodermie niet erfelijk.

Onderzoek

De arts kan de diagnose lokale slerodermie vaak stellen na lichamelijk onderzoek in combinatie met een huidbiopt. Bij een biopsie haalt de arts een stukje weefsel weg om te onderzoeken onder een microscoop. Als er een verdenking is op systemische slerodermie kan het onderzoek bestaan uit: huidonderzoek, röntgenonderzoek, bloedonderzoek, onderzoek naar de inwendige organen en capillairmicroscopie (een microscoop met een lampje). Bij die laatste worden een aantal kleine haarvaten in het nagelbed van uw vingers beoordeeld op afwijkingen.

Behandeling

Sclerodermie is een chronische ziekte die niet te genezen is. Wel zijn er medicijnen die het ziekteproces afremmen. De overige behandeling is afhankelijk van de klachten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.