Sarcoïdose of ziekte van Besnier Boeck
Reumatologie
Besnier Boeck, ook wel sarcoïdose genoemd, is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in organen en weefsels in het lichaam. Er zijn 2 vormen: acute sarcoïdose en chronische sarcoïdose.
Symptomen
Acute sarcoïdose
Deze vorm wordt ook wel de ziekte van Löfgren genoemd. De klachten komen voor op de plaats waar ontstekingen ontstaan. Vaak zijn dit de lymfeknopen of longen. In het laatste geval kunt u last krijgen van kortademigheid, vooral bij inspanning. Van ontstekingen in de lymfeknopen merkt u meestal niet zoveel. Daarnaast kunnen huidklachten voorkomen zoals pijnlijke paarsrode vlekken en verdikte plakken aan beide scheenbenen en onderarmen. Ook kunnen gewrichtsontstekingen ontstaan, meestal in één of beide enkels. Verder is er soms sprake van oogklachten, koorts, vermoeidheid, gewichtsverlies en nachtzweten.
Chronische sarcoïdose
Bij chronische sarcoïdose komen de klachten geleidelijk op. De eerste symptomen zijn vaak kortademigheid en een aanhoudend hoestje. Er is dan sprake van een ontsteking in de longen. Ook bij de chronische vorm kunnen in verschillende organen en weefsels klachten ontstaan, bijvoorbeeld in de huid, ogen en de gewrichten. Verder kunt u last krijgen van vermoeidheid, gewichtsverlies, nachtzweten, koorts, hartritmestoornissen, duizeligheid en doofheid.
Bij de acute vorm van sarcoïdose verdwijnen de klachten binnen 1 - 2 jaar. Soms gaat deze vorm over in de chronische variant.
Oorzaak
Bij Sarcoïdose ontstaan ontstekingen, waarbij witte bloedcellen zich ophopen. De oorzaak hiervan is niet bekend.
Onderzoek
Om een diagnose te kunnen stellen, verricht de arts een of meerdere van de volgende onderzoeken:
- Lichamelijk onderzoek.
- Bloedonderzoek.
- Röntgenonderzoek of CT-scan.
- Biopsie (het wegnemen van een stukje weefsel voor onderzoek).
Afhankelijk van de klachten kunt u voor aanvullend onderzoek (en behandeling) gezien worden door een andere specialist, zoals een oogarts.
Behandeling
Sarcoïdose is niet te genezen. Wel kunnen ontstekingsremmende pijnstillers de klachten verlichten. Als organen zoals de longen of het hart zijn aangedaan, schrijft de arts meestal prednison voor.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur
Meer informatie
Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl
Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.