PDF
Stel PDF samen

Pseudojicht

Reumatologie

Pseudojicht, ook wel chondrocalcinose genoemd, is een reumatische aandoening met plotselinge aanvallen van gewrichtsontsteking.

Symptomen

Kenmerkend bij pseudojicht zijn de ontstekingsreacties die zich in plotselinge aanvallen voordoen. De duur van zo’n aanval verschilt per persoon. Het kan een paar dagen tot weken duren. Bij een aanval is er pijn, stijfheid en zwelling van het ontstoken gewricht, bijvoorbeeld de knie of enkel. De huid wordt rood en voelt warm aan.

De aanvallen kunnen vaker terugkomen. Dan is er sprake van de chronische vorm van pseudojicht. Hierdoor kunnen de gewrichten uiteindelijk beschadigen. U krijgt dan steeds meer last van pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten.

Oorzaak

Bij pseudojicht hopen zich kalkkristallen op in en rondom een gewricht. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Deze kalkkristallen worden gezien als lichaamsvreemde stoffen. Hierdoor ontstaat een ontsteking.

Onderzoek

De reumatoloog voert meestal de volgende onderzoeken uit:

  • Lichamelijk onderzoek.
  • Met een naald wordt vocht uit een ontstoken gewricht gezogen. Dit vocht wordt onder een microscoop onderzocht op aanwezigheid van kalkkristallen.
  • Röntgenonderzoek van de ontstoken gewrichten. Op röntgenfoto’s zijn eventuele kalkkristallen goed te zien.
  • Bloedonderzoek om andere (reumatische) aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

Pseudojicht kan niet genezen worden, maar er zijn wel medicijnen die gewrichtsontstekingen kunnen remmen en/of een aanval kunnen voorkomen. Daarnaast is rust tijdens een actieve ontsteking belangrijk.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.