Fibromyalgie
Reumatologie
Fibromyalgie syndroom (FMS) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. De aandoening is niet te genezen en komt vooral bij vrouwen voor. FMS wordt ook vaak geduid als een chronisch benigne (goedaardig) pijnsyndroom.
Symptomen
Bekende symptomen van fibromyalgie zijn:
- Pijn. De pijn komt voornamelijk voor in de nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en de rug. Veel patiënten omschrijven het als de spierpijn die bij een zware griep ontstaat. Echter, de pijn trekt bij hen niet na een paar dagen weg, maar is (bijna) dagelijks aanwezig.
- Stijfheid. De gewrichten voelen stijf aan, vooral ’s ochtends en wanneer u lang in dezelfde houding zit.
- Verminderde kracht in de spieren.
- Vermoeidheid en slaapproblemen.
- Darmklachten. Met name buikpijn en darmkrampen komen voor.
- Stemmingswisselingen. Pijn en vermoeidheid kunnen uw humeur bederven, waardoor soms stemmingswisselingen ontstaan. Bij patiënten met fibromyalgie komen bijvoorbeeld depressiviteit, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en angstig zijn voor.
Oorzaak
De oorzaak van fibromyalgie is nog niet met zekerheid gevonden, maar wordt gezocht in de niet of slecht af te remmen prikkels van pijn vanuit de hersenen naar de spieren. Ook hormonen kunnen hierbij een rol spelen.
Onderzoek
De diagnose fibromyalgie is moeilijk te stellen. Er bestaat geen gouden standaard om de diagnose fibromyalgie te bevestigen. Röntgen– of bloedonderzoek kunnen andere aandoeningen uitsluiten, maar deze onderzoeken tonen geen afwijkingen aan bij fibromyalgie. Meestal gaat de arts af op uw klachten en lichamelijk onderzoek. Ook bestaat er een fibromyalgiescore die hulp kan bieden bij het stellen van de diagnose.
Behandeling
Fibromyalgie is niet te genezen. De behandeling richt zich op bestrijding van de klachten. Dit gebeurt door beweging, het trainen van de spieren en het aanleren van een goede lichaamshouding (fysiotherapie). Daarnaast kan medicatie (pijnstillers en/of middelen zoals amitriptyline) de pijn wat draaglijker maken en zorgen voor een betere nachtrust.
Meer informatie over fibromylagie
Op de website van de patiëntenvereniging fesinfo.nl vindt u meer informatie over fibromyalgie, maar ook over specifieke onderwerpen als mannen met fibromyalgie; onbegrip bij fibromyalgie en de cursus ” sterk met pijn”.
Bij het Netwerk Chronische Pijn kunt u terecht bij gespecialiseerde fysiotherapeuten, en wat een revalidatietraject voor u kan inhouden.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur
Meer informatie
Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl
Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.