PDF
Stel PDF samen

Axiale spondyloartritis - Ziekte van Bechterew 

Reumatologie

Axiale spondyloartritis  is een reumatische aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken zijn. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Het is een ongeneeslijke ziekte.

Symptomen

De klachten die bij axiale spondyloartritis voorkomen zijn pijn en stijfheid rond de heupen, bilstreek en in de rug. Dit komt vooral ’s ochtends voor of wanneer u lang in dezelfde houding heeft gezeten. Rust verergert de klachten, beweging vermindert ze.

De ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot verbening van de tussenwervelschijven, waardoor u letterlijk verstijft. Dit kan uiteindelijk zelfs tot vervorming leiden.

Bijkomende klachten die axiale spondyloartritis-patiënten kunnen hebben zijn ontstekingsverschijnselen aan de heupen, schouders en knieën, ontstekingen aan peesaanhechtingen (vooral de achillespees) en oogontstekingen.

Oorzaak

Bij de ziekte van axiale spondyloartritis valt het afweersysteem de eigen lichaamscellen aan. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Wel weten we dat het ontstaan van de ziekte deels terug te voeren is op erfelijkheidsfactoren.

Onderzoek

De reumatoloog stelt de diagnose na lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek (röntgenfoto’s of een MRI-scan). Het bloedonderzoek toont aan of er bepaalde ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn. Met röntgenfoto’s of een MRI-scan kan de reumatoloog vaststellen of er afwijkingen zijn in de wervelkolom en/of de bekken.

Behandeling

Axiale spondyloartritis kan niet worden genezen, maar met een goede behandeling wel worden afgeremd. Naast medicijnen om de ontstekingen te remmen en/of de pijn te stillen, is het dagelijks doen van oefeningen het belangrijkst om het verlies aan beweeglijkheid van de wervelkolom tegen te gaan.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.