PDF
Stel PDF samen

Artritis bij darmklachten

Reumatologie

Bij een chronische ontsteking aan de darmen, zoals de ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa kunnen ook gewrichtsontstekingen ontstaan. Meestal komen deze ontstekingen voor in de gewrichten van de armen, benen, wervelkolom en het bekken. Ook peesaanhechtingen, zoals de achillespees, kunnen ontstoken raken.

Symptomen

Een ontstoken gewricht voelt pijnlijk, dik en stijf aan. Het gewricht, bijvoorbeeld de arm, is moeilijker te bewegen. Is er sprake van een ontsteking in de wervelkolom dan zorgt dit voor (lage) rugpijn.

Oorzaak

Over de oorzaak van artritis bij darmziekten is nog niet voldoende bekend. De klachten kunnen worden uitgelokt door een eerdere darminfectie of een infectie van de uitwendige geslachtsorganen.

Onderzoek

De arts stelt de diagnose meestal na lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Bij een ontsteking in de wervelkolom of bekken worden soms röntgenfoto’s gemaakt. Gewrichtsontstekingen in de armen en benen zijn op een röntgenfoto niet zichtbaar.

Behandeling

De behandeling van artritis bij darmziekten bestaat verschillende soorten medicijnen.  Medicijnen kunnen niet genezen. De behandeling zorgt meestal wel voor een vermindering van de klachten en het remmen van de ontsteking. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)  kunnen maag- en darmklachten geven. Daarom zal je arts terughoudend zijn om deze voor te schrijven.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.