PDF
Stel PDF samen

Acuut reuma

Reumatologie

Acuut reuma is een ziekte die optreedt na infectie met een bacterie, de streptokok. In Nederland komt de ziekte vooral bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar voor.

Symptomen

Acuut reuma begint meestal met hoge koorts. Daarna worden de gewrichten pijnlijk. Opvallend is dat die gewrichtsklachten verspringen: om de beurt wordt een gewricht (knie, elleboog, enkel of pols) aangedaan.

Acuut reuma kan bovendien leiden tot hartklachten en afwijkingen aan het zenuwstelsel. Laatstgenoemde merkt u aan ongecontroleerde bewegingen van uw armen, benen en gezicht. In sommige gevallen zorgt de ziekte voor huiduitslag op de romp, bovenarmen en bovenbenen.

Oorzaak

Acuut reuma valt onder de auto-immuunziekten. Dat wil zeggen dat het immuunsysteem verkeerd reageert op een infectie. Het valt de eigen weefsels aan.

Onderzoek

De arts stelt de diagnose meestal na lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en het maken van een hartfilmpje (ECG).

Behandeling

Acuut reuma verloopt vaak in aanvallen. Het is dus mogelijk dat u meerdere keren achter elkaar met de ziekte te maken krijgt. Omdat bij iedere aanval het risico bestaat op (nieuwe) hartafwijkingen is het van belang dat nieuwe aanvallen worden voorkomen.

De behandeling van acuut reuma bestaat uit:

  • Medicatie. Welk medicijn u krijgt, hangt af van uw klachten. Pijn in de gewrichten wordt behandeld met pijnstillers. Bij een ontsteking wordt een ontstekingsremmende pijnstiller of antibiotica voorgeschreven. Om te voorkomen dat u opnieuw met de ziekte te maken krijgt en ter preventie van hartafwijkingen kan een maandelijkse dosis penicilline of sulfa (antibiotica) worden gegeven.
  • Bedrust. Vaak wordt bedrust voorgeschreven tot de acute ziekteverschijnselen zijn verdwenen.

Zonder behandeling geneest acuut reuma vanzelf. Dit gebeurt binnen ongeveer 5 maanden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.