PDF
Stel PDF samen

Peesschedeontsteking vinger, duim

Trigger finger of duim

Operatie

Orthopedie
Chirurgie
Plastische chirurgie

U wordt binnenkort behandeld aan een peesschedeontsteking van vinger of duim (trigger finger of 'haperende vinger'). Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden.

Wat is een trigger finger?

Om de vingers en duim te bewegen zijn pezen nodig. De pees (1) glijdt door een huls ('peesschede') en loopt onder poortjes ('pulley's') (2) door. Door een irritatiereactie kan de pees plaatselijk dikker worden (3). De pees kan dan moeilijker door de peesschede glijden. Bij de pulley's kan de pees dan soms vastlopen bij het bewegen van de vinger. Het is een onschuldige maar hinderlijke aandoening.

peesschedeontste-vinger-duim-ok.jpg

Oorzaak

De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van overbelasting of chronische beknelling.

Klachten

De meest voorkomende klachten zijn:

 • pijn bij het buigen van de vinger/duim, vooral bij het vastgrijpen
 • blokkeren van de vinger/duim bij het bewegen.

Diagnose

Op grond van uw klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Alleen lichamelijk onderzoek is voldoende voor de diagnose. Een röntgenfoto of scan is niet nodig.

Behandelingsmogelijkheden

Een geringe blokkering kan worden behandeld met plaatselijke corticosteroid injecties en rust. Bij ernstigere blokkering is een operatie de beste oplossing.

Voorbereiding

Rijdt zelf of de dag van de operatie geen auto. Laat u door iemand anders brengen en halen. Het dragen van ringen is op de dag van de ingreep niet toegestaan. Draag een trui, blouse of shirt met wijde mouw i.v.m. verband.

De operatie

De operatie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Via een klein sneetje (1,5 cm) dwars of in de lengterichting van de handpalm (4) wordt de peesschede en de pulley in de lengterichting open gesneden (5). Hierdoor ontstaat weer voldoende ruimte voor de pees. De plaats van de snee is afhankelijk van welke vinger is aangedaan. De huid wordt met hechtingen gesloten.

peesschedeontste-vinger-duim-ok2.jpg 

peesschedeontste-vinger-duim-ok3.jpg

Na de operatie

Na de operatie valt de pijn meestal erg mee. Het gevoel in de vinger kan soms nog enkele uren weg blijven. U krijgt voor de zekerheid pijnstillers mee naar huis evenals een draagdoek (mitella) om de hand hoog te kunnen houden.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties is klein. Mogelijke complicaties zijn:

 • Bloeduitstorting. Dit gaat meestal vanzelf weg.
 • Wondinfectie. Dit kan worden behandeld met antibiotica.
 • Overrekking van kleine zenuwtjes, waardoor (meestal tijdelijk) een doof gevoel ontstaat.
 • Posttraumatische dystrofie (zeer zeldzaam).

Weer thuis

 • Houdt de hand hoog in een mitella (draagdoek).
 • Regelmatig oefenen is erg belangrijk! Maak elke 2 uur zo veel mogelijk een vuist door in het verband te knijpen. Houdt dit 10 tellen vast en laat dan weer los. Strek hierna de vingers geheel en houdt dit weer 10 tellen vol. Herhaal dit buigen en strekken weer 5 x. Handfysiotherapie kan zinvol zijn.
 • Na 2 dagen mag het drukverband worden verwijderd.
 • Rijdt de eerste week zelf geen auto. Doe dit pas weer nadat de hechtingen zijn verwijderd.
 • Zorg er voor dat het verband en de hand niet nat of erg vuil worden totdat de hechtingen zijn verwijderd. Dit geeft kans op wondinfecties.
 • Belast de hand de eerste week niet en til niet. U mag de hand wel gebruiken voor lichte werkzaamheden zoals schrijven, eten, een kopje koffie drinken, enz.
 • Bij pijn kunt u het beste paracetamol (500 mg) nemen. Neem de eerste keer 2 tabletten. Daarna kunt u, afhankelijk van de pijn, tot maximaal 6 tabletten per 24 uur innemen. Paracetamol kunt u zonder recept bij de drogist of apotheker kopen.

Het herstel

De eerste week kunt u met de hand weinig doen. Het duurt zeker 6 weken voordat stevig vastgrijpen geen last meer geeft. Pas na 3 maanden is het littekentje weer soepel.

De nacontrole

Een controle afspraak voor de polikliniek wordt gemaakt.

Meer informatie

Ondergaat u binnenkort een operatie vanwege een triggerfinger? Bekijk dan voor meer informatie ook de chirurgische bijsluiter van NVPC over de ingreep.

Belangrijk

Dag van de ingreep
Rijdt zelf of de dag van de operatie geen auto. Laat u door iemand anders brengen en halen. Het dragen van ringen is op de dag van de ingreep niet toegestaan. Draag een trui, blouse of shirt met wijde mouw i.v.m. verband.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren. Voor spoedeisende vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60

Poli chirurgie
0495 - 57 22 70

Poli plastische chirurgie
0495 - 57 26 00

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10