PDF
Stel PDF samen

Peesschedeontsteking vinger of duim

Trigger finger of trigger duim

Chirurgie
Orthopedie
Plastische chirurgie
Reumatologie

Bij u is een peesschedeontsteking van vinger of duim vastgesteld (trigger finger of 'haperende vinger'). Deze folder geeft u informatie over de aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Wat is een trigger finger?

Om de vingers en duim te bewegen zijn pezen nodig. De pees (1) glijdt door een huls ('peesschede') en loopt onder poortjes ('pulley's') (2) door. Door een irritatiereactie kan de pees plaatselijk dikker worden (3). De pees kan dan moeilijker door de peesschede glijden. Bij de pulley's kan de pees dan soms vastlopen bij het bewegen van de vinger. Het is een onschuldige maar hinderlijke aandoening.

 

peesschedeontste-vinger-duim.jpg

Oorzaak

De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er sprake geweest van overbelasting of chronische beknelling.

Klachten

De meest voorkomende klachten zijn:

  • pijn bij het buigen van de vinger / duim, vooral bij het vastgrijpen
  • blokkeren van de vinger / duim bij het bewegen.

Diagnose

Op grond van uw klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Alleen lichamelijk onderzoek is voldoende voor de diagnose. Een röntgenfoto of scan is niet nodig.

Behandelingsmogelijkheden

Indien de blokkering gering is kunnen cortison injectie(s) in de peesschede worden gegeven. Cortison brengt de irritatiereactie tot rust. Daarna wordt enige rust voorgeschreven. Bij blijvende klachten of ernstige blokkering kan een operatie noodzakelijk zijn.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren. Voor spoedeisende vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60

Poli chirurgie
0495 - 57 22 70

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90

Poli plastische chirurgie
0495 - 57 26 00