PDF
Stel PDF samen

Dupuytren

Operatie

Chirurgie
Orthopedie
Plastische chirurgie

De informatie over het onderwerp ziekte van Dupuytren is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Deze algemene informatie kan afwijken van uw eigen situatie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de (plastisch) chirurg ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Inleiding

De ziekte van Dupuytren (koetsiersziekte) wordt veroorzaakt door vermeerdering van het bindweefsel in strengen en onderhuidse knobbels. De strengen liggen meestal in de handpalm en kunnen samentrekken waardoor de vingers krom gaan staan. Deze strengen worden nogal eens voor pezen van de vingers aangezien. De strengen kunnen in principe voor komen in de hele handpalm en in alle vingers, maar meestal in de ringvinger en de pink. Vaak komt het aan beide handen voor. Sommige mensen hebben daarbij gelijksoortige aandoeningen op andere plaatsen, bijvoorbeeld de voetzolen. De oorzaak is nog niet duidelijk.

De ziekte van Dupuytren ontstaat meestal bij mensen vanaf ongeveer vijftig jaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Erfelijkheid speelt een rol.

De ziekte van Dupuytren is over het algemeen pijnloos en de vergroeiingen kunnen verholpen worden door een of meerdere operaties. De ziekte zelf wordt daarmee overigens niet genezen.

Behandeling

De ziekte van Dupuytren wordt behandeld als vergroeiingen ontstaan. De bindweefselstrengen die de dwangstand van de vingers (vergroeiing) veroorzaken, worden dan operatief verwijderd. De (plastisch) chirurg maakt daarvoor een aantal sneden aan de binnenkant van uw hand en haalt het zieke bindweefsel weg.

Afhankelijk van de ernst van de vergroeiing duurt de operatie 3 kwartier tot 2 uur. Het is verstandig om vanaf 2 weken voor tot 2 weken na de operatie niet te roken. Nicotine is slecht voor de wondgenezing.

U krijgt voor de operatie een plaatselijke verdoving  of een algehele narcose. Op de poli preoperatieve screening wordt met u besproken wat voor u de beste keuze is.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit melden aan uw arts. Het gebruik van deze medicijnen moet meestal 3 - 10 dagen voor de ingreep worden gestaakt. Instructies hierover krijgt u van uw behandelend arts.

Na de operatie

  • Na de operatie is uw hand waarschijnlijk wat gevoelig. U mag uw hand snel weer gebruiken, maar vanwege de hechtingen en het verband kan dat in het begin maar beperkt.
  • Houdt de wond droog.
  • Na 4 dagen mag het verband (pleister) worden verwijderd en kunt u weer douchen.
  • Als u naar huis gaat krijgt u een controle afspraak mee voor de poli van uw behandelend specialist.
  • Hier worden dan de hechtingen verwijderd (na 10 - 14 dagen).

Het komt vaak voor dat de ziekte van Dupuytren na enige tijd weer terugkeert. Dan is een nieuwe operatie nodig. Daarnaast kan het gebeuren dat de ziekte na de operatie op een andere plek in de hand ontstaat. Ook dan wordt u opnieuw geopereerd

Over het algemeen geldt dat u niet te lang met de ziekte van Dupuytren moet blijven rondlopen als zich eenmaal een vergroeiing heeft ontwikkeld. Het vermeerderen van bindweefsel in strengen gaat namelijk door waarbij ook de gewrichtjes van de vingers aangetast kunnen raken en krom kunnen gaan staan. Als de ziekte in een zo'n vergevorderd stadium verkeert, is een operatie veel moeilijker. Het is dan niet te garanderen dat de vingers weer volledig recht kunnen worden gemaakt.

Risico's bij de operatieve behandeling

De risico's die u loopt als u voor de ziekte van Dupuytren wordt geopereerd zijn dezelfde als bij elke andere handoperatie. Er kunnen complicaties optreden zoals een vertraagde wondgenezing, bloeduitstortingen, infecties en weefselversterf. De gevoelszenuwen van de vingers kunnen beschadigd raken waardoor u er gedeeltelijk minder goed mee kunt voelen. Een zeldzame complicatie is dystrofie van de vingers (dystrofie is een ontregeling van het zenuwstelsel). Als dit optreed gaan de vingers pijn doen, verkleuren ze en worden stijf en dik. Tenslotte kunnen de kleine slagadertjes die de vingers van bloed voorzien tijdens de operatie beschadigd raken.

Het is mogelijk dat het uiteindelijke resultaat niet helemaal voldoet aan de verwachtingen die u van tevoren had. Dit komt omdat het resultaat afhankelijk is van allerlei factoren, zoals al bestaande aantasting van gewrichtskapsels. Deze factoren zijn pas tijdens de operatie goed te zien en te beoordelen. Of een gewricht weer volledig te strekken is, blijkt dan ook pas tijdens de operatie.

Belangrijk

U kunt na de operatie niet zelf autorijden. Regel van tevoren vervoer naar huis!

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen, of krijgt u na de operatie klachten waarover u zich zorgen maakt (bv. hevige pijn) neemt u dan contact op met de poli waar u onder behandeling bent.

Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60

Poli chirurgie
0495 - 57 22 70

Poli plastische chirurgie
0495 - 57 26 00