PDF
Stel PDF samen

Correctie van de bovenoogleden

Plastische chirurgie

Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over een correctie van de bovenoogleden. De folder heeft niet de bedoeling volledig te zijn, of een gesprek met uw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Doordat u een overschot aan huid heeft van uw bovenoogleden, kunt u klachten krijgen van vermoeide of zware ogen, hoofdpijn of branderige ogen. Soms is er een dusdanig teveel aan huid dat uw blikveld beperkt wordt. Ook kan het zijn dat dit teveel u gewoon stoort, zonder dat u bovengenoemde klachten heeft.

Ook de stand van de wenkbrauwen beïnvloedt het huidoverschot van de bovenoogleden. Soms is het daarom noodzakelijk de ingreep te combineren met de wenkbrauwlift of de voorhoofdslift.

Vóór de operatie

Aandachtspunten

 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, krijgt u van uw arts instructies over het doorgaan of stoppen met deze bloedverdunners.
 • Roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor tot 2 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
 • U mag de dag van de operatie de oogleden niet insmeren of opmaken.
 • U kunt na de operatie niet zelf autorijden; regel dus van tevoren vervoer naar huis.
 • De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en vindt plaats op de poliklinische operatie kamer (POK).

De operatie

Vlak vóór de operatie tekent de plastisch chirurg op uw oogleden het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten. Er wordt een reepje huid en een deel van de verslapte spier van de bovenoogleden weggehaald. Als het nodig is wordt dit gecombineerd met het verwijderen van het te veel aan vetweefsel. Daarna wordt de huid weer gehecht. U krijgt kleine pleistertjes op de wond.

Na de operatie

Na de operatie kunnen de oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. U kunt na de operatie bijna altijd gewoon zien, soms een beetje wazig door de tranen. U krijgt geen verband. Over het algemeen is de ingreep weinig belastend, de resultaten zijn meestal goed en patiënten tevreden. De littekens komen precies in de plooi van de bovenoogleden te zitten. Meestal is er na enige tijd van de littekens weinig meer te zien.

De eerste paar dagen na de operatie kan het zijn dat u de ogen niet helemaal kunt sluiten. Dit kan leiden tot irritatie van de ogen. U krijgt dan een recept oogdruppels mee voor overdag en/of oogzalf voor 's nachts.

Na circa 1 week worden de hechtingen verwijderd. Twee weken na de operatie zijn de meeste mensen weer goed toonbaar (alhoewel nog niet alles perfect is).

Het gevoel bij de wimpers kan minder zijn, maar herstelt zich meestal na circa een half jaar.

Leefregels na de operatie

Koelen
Direct na de operatie koelt u thuis goed de ogen. U kunt dit doen met gaasjes of washandjes. Maak ze van tevoren heel licht vochtig en laat ze koud worden in de koelkast. Ook kunt u een coolpack of ijsbril gebruiken. De pijn en de zwelling worden dan minder. De coolpack, ijsbril en gaasjes zijn te koop bij de drogist of apotheek. Verpak de coolpack of ijsbril eerst in een schone doek voordat u deze op de ogen legt. Niets uit de vriezer mag direct op het ooglid worden gelegd! Een pijnstiller is meestal niet nodig. Maar paracetamol gebruiken mag altijd. Neem deze dan direct in bij thuiskomst. 

Douchen
U mag douchen, maar de ogen mogen niet nat worden. Wrijf niet in de ogen!

Wondverzorging
Laat eventueel aangebrachte pleistertjes zitten. Gaan deze er toch af, laat dan de hechting zitten. De hechtingen worden na ongeveer 1 week op de poli plastische chirurgie verwijderd. Wij adviseren u om de littekens het eerste half jaar tot een jaar goed te beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor een zonnebrandcrème met tenminste SPF 30.

Inspanning
Vermijd de eerste 2 weken druk op het hoofd (niet voorover bukken, zwaar tillen of sporten). Het dragen van een zonnebril wordt vaak als prettig ervaren.

Mogelijke complicaties en risico's

Complicaties na bovenooglidcorrecties zijn over het algemeen zeer zeldzaam.

Algemeen
Een correctie van de bovenoogleden heeft dezelfde algemene risico's als een andere operatie, zoals:

 • een nabloeding
 • het optreden van infecties
 • stoornissen in de wondgenezing
 • tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied (de bovenoogleden)
 • storende littekengenezing

Specifieke complicaties

 • Soms komt na de ingreep een meer dan normale lekkage van bloed voor. Dit is meestal niet ernstig (er ontstaat een forse blauwe plek). Het duurt dan wel langer voordat het normale uiterlijk is hersteld.
 • Er kan een met talg gevulde holte (epitheelcyste) ontstaan in het litteken. Dit komt zelden voor en kan operatief worden gecorrigeerd.
 • Direct na de operatie kan het zijn dat het oog net niet geheel gesloten kan worden. Dit herstelt zich vanzelf. Soms zijn oogdruppels noodzakelijk om uitdrogen van het oog te voorkomen.

Kosten

De kosten van een correctie van de bovenoogleden worden soms door de ziektekostenverzekering vergoed, maar komen meestal voor uw eigen rekening. Informeer zelf bij uw verzekering. Vindt geen vergoeding plaats, dan zal het secretariaat van uw behandelend plastisch chirurg u informeren over de kosten.

Meer informatie

Ondergaat u binnenkort een bovenooglidcorrectie? Bekijk dan voor meer informatie ook de chirurgische bijsluiter van NVPC over de ingreep.

Belangrijk

Wanneer neemt u contact op?
Na de operatie zijn de oogleden enkele weken gezwollen en verkleurd. Licht nalekken van de wonden en verschil in zwelling en aspect (aanzien) van de oogleden in het begin is normaal. U hoeft hiervoor dus geen contact op te nemen met het ziekenhuis. In de onderstaande situaties is het belangrijk dat u contact opneemt:

 • bij verminderd zicht van één of beide ogen
 • als u na de operatie koorts krijgt boven de 38,5 ºC en de oogleden geheel of gedeeltelijk warm en pijnlijk aanvoelen.
 • bij zwelling en pijn die niet reageert op pijnstillers.
 • bij een hevig bloedende operatiewond.
 • bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Op werkdagen tussen 08:00 – 17:00 uur kunt u bellen met de poli plastische chirurgie:
0495 - 57 26 00

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp (SEH):
0495 – 57 26 10

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan aan uw plastisch chirurg. Een afspraak voor een informatief gesprek met de plastisch chirurg kunt u maken via de poli plastische chirurgie. 

0495 - 57 26 00
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur